Zdravje > Življenjski stil
4721 ogledov

Alkohol povzroči raka na različne načine

alkohol alkoholizem pitje Shutterstock
Šest odstotkov vseh smrt zaradi raka posledica uživanja alkohola.

Uživanje alkohola poškoduje DNK, kar povečuje možnost raka dojk in druge bolezni. Zdaj pa so raziskovali, ki so svoje ugotovitve predstavili v znanstveni Nature, prvič odkrili verjetno razlago, zakaj alkohol povzroča, da naše celice ponorijo in poškodujejo naš DNK. Znanstveno odkritje naj bi pojasnilo, kako nastane sedem oblik tumorjev, vključno s tistim v ustih, žrelu, jetrih, debelem črevesju in dojkah.  

Ko se alkohol razgradi v telesu, nastane strupena kemikalija, znana kot acetaldehid. Med tem ko manjše količine niso nevarne, lahko preveč alkohola poškoduje matične celice, ki ustvarjajo nove celice v naših telesih.

Po oceni raziskovalcev naj bi bilo okoli šest odstotkov vseh smrt zaradi raka posledica uživanja alkohola.  Težki pivci imajo namreč večje možnosti za raka v ustih, grlu, glasilkah, jetrih in črevesju. Že manjše uživanja alkohola pa lahko rahlo poveča tveganje za nastanek raka na dojkah pri ženskah.  

Poškodba DNK

"Nekateri raki se razvijejo zaradi poškodb DNK v matičnih celicah. Medtem ko se nekaj škode pojavi naključno, naše ugotovitve kažejo, da lahko uživanje alkohola poveča tveganje za škodo. Telo lahko izloči acetaldehid s proizvodnjo encimov, ki uničijo kemikalijo. Drugi zaščitni mehanizem pa je vrsta sistemov za popravilo DNK, ki večino časa omogočajo popravilo in odpravljajo različne vrste poškodb. Ampak obstajajo omejitve, koliko škode je mogoče popraviti, pri nekaterih pa je proces obnove napačen," je dejal vodja raziskave Ketan Patel. 

Ob tem je dodal, da raziskava poudarja, da nezmožnost učinkovitega prebavljanja alkohola lahko še bolj poškoduje DNK in posledično vodi v nekatere vrste raka. "Pomembno pa je, da se zavedamo, da sistemi za popravilo DNK niso popolni in lahko alkohol še vedno povzroča raka na različne načine - tudi pri ljudeh, katerih obrambni mehanizmi so nepoškodovani," je pojasnil raziskovalec.  

dežurni@žurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Janez Smodis 15:08 07.februar 2018.

    To velja za politike v DZ in v vladi oni se nacejajo saj delavec si ne more privoščiti alkohola