Zdravje
5217 ogledov

Odziv na predlog vlade: "Cesar je gol ... in očitno tudi nor!"

Valentina Prevolnik Rupel gov.si
Zdravniki, ki delajo v javnih zdravstvenih zavodih, ne bodo več mogli delati za zasebnike, predvideva osnutek sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je povedala, da tisti, ki so zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, ne bodo mogli več opravljati samoplačniških storitev na čisto zasebnem trgu. "Lahko pa bodo ob določenih pogojih, ko svoje delo v javnem zdravstvenem zavodu opravijo, delali tudi v drugem javnem zdravstvenem zavodu, ali več v svojem zdravstvenem zavodu, k čemur so posebej še motivirani z manj obdavčenimi podjemnimi pogodbami za dodatno delo, ali pa pri koncesionarju," je pojasnila v Odmevih TV Slovenija.

Poudarila je, da je javna mreža v Sloveniji definirana kot sistem javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev. "Pri tem moramo vedeti, da tudi v drugih evropskih državah ni nikjer striktne ločitve javnega in zasebnega. Mi pač imamo poseben sistem s koncesionarji. Imamo ga že dolgo in koncesionarja štejemo kot del javne zdravstvene mreže," je dejala.

Zdravniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri se bojijo, da bi prišlo do selitve zdravnikov v zasebni sektor. Ministrica poudarja, da si želijo znotraj javnega zdravstva ohraniti kakovostno, dostopno in učinkovito zdravstvo za prebivalce. "Če se bo kateri zdravnik, ker je zelo dober, ker je izjemno uspešen, odločil za delo v tujini ali na samoplačniškem trgu, ga seveda lahko zadržimo v javnem zdravstvu z določenim obsegom sredstev. Veste pa, da so v javnem sektorju pravila," je dodala.

Program koncesionarja omejujejo na število zaposlenih, kar pomeni, da bo imel lahko koncesionar toliko programa, kolikor ima redno zaposlenih. "Ne bo več možno delati prek espejev, prek d. o. o.-jev, da bo nekdo, ki ima en program, lahko zaposlil po 15 zdravnikov, ki delajo po nekih delčkih. Ne. To omejujemo na redni program. S tem zagotavljamo, da bodo zdravniki ostali v javnem zdravstvenem sistemu. Direktorji javnih zdravstvenih zavodov opozarjajo mene in ministrstvo, da ne morejo izvajati neprekinjenega zdravstvenega varstva. To moramo ohraniti. To je osnova, da zagotovimo dostopne in kakovostne storitve za vse nas," je dejala ministrica.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo zakon sprejet do konca leta.

Mladi zdravniki: "Cesar je gol ... in očitno tudi nor"

"Cesar je gol… in očitno tudi nor. Predlog ZZDej je pospešek h koncu javnega zdravstvenega sistema. Posledica bo vzpostavitev dveh zdravstvenih sistemov - državnega za revne in privatnega za privilegirane. Žal bomo priča odhodu mnogih strokovnjakov, dostopnost do storitev na stroške ZZZS se bo zmanjšala. Koncesionarji ne bodo mogli urediti nadomeščanja v času svoje odsotnosti. Strokovnost obravnave v državnih ustanovah bo še padla. Predlog je v osnovi neustaven in posega v osnovne človekove in delavske pravice," so ogorčeni predstavniki Mladih zdravnikov. "To so radikalne spremembe v zdravstvu. Žal pa ne v smer, kot prikazuje vlada."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • jakec1575 18:07 12.september 2024.

    te mladi zdravniki pa res slabo berejo zakone. delo ob trdni zaposlitvi je mogoce kjerkoli tudi v privat sektorju zgolj ob soglasju glavnega delodajalca. drzava glavni delodajalec se je odlocil. ne razumem trobezljanja o neustavnosti. ce zdravijo tudi tako povrsno ...prikaži več je bolje da grejo privat.

  • Vespucci 13:56 12.september 2024.

    Nezadovoljne lene parazite nagnat na zavod, če nočejo delat za take plače in uvozit Madžare, Poljake, Slovake, Čehe, Ukrajince, Romune, Bolgare,....Vsi ti imajo veliko nižje plače za enako delo kot v tej fidesz štali!

  • jakec42 13:51 12.september 2024.

    Če naši politiki niso sposobni urediti zdravstav,naj prepišejo model katere od držav z urejenim zdravstvom,pa bo stvar rešena.naše veleume pa na cesto delat!!!