Zakaj so omega 3 maščobe tako posebne?
Omega 3 maščobe so sestavni del celičnih membran in vplivajo na delovanje celičnih receptorjev. Zagotavljajo izvor za izdelavo hormonov, ki uravnavajo strjevanje krvi, krčenje in sproščanje arterijskih sten in vnetnih procesov.
Prav zato pomagajo preprečevati nastanek in razvoj srčnih bolezni ter možganskih kapi. Pomagajo tudi pri obvladovanju avtoimunih bolezni ter igrajo zaščitno vlogo pri rakavih obolenjih in boleznih živčevja.
Med "dobrimi in slabimi" maščobami obstajajo pomembne razlike
Med dobre maščobe spadajo esencialne maščobne kisline ali nenasičene maščobe. Za človeka obstajata le dve vrsti esencialnih maščobnih kislin, ki sta omega 6 in omega 3 maščobna kislina. Njune glavne funkcije zajemajo:
- Ohranjanje zdravih celičnih membran
- Pomoč pri razvoju možganov in živčnega sistema (zato je omega 3 v nosečnosti pomemben za zdrav razvoj ploda)
- Razgrajevanje slabega holesterola v arterijah
Esencialnim maščobnim kislinam se ne smemo izogibati, medtem ko je priporočljivo, da nasičene maščobe skušamo čim bolj izključevati iz prehrane, saj jih telo ne potrebuje in lahko povzročijo škodo. Te slabe maščobe se nabirajo okoli telesnih organov, kar povečuje tveganje za kardiovaskularne bolezni.
Kje pa se nahaja omega 3?
Telo ne more esencialnih maščobnih kislin proizvajati samo, zato jih dobimo iz hrane ali iz prehranskih dodatkov. Glede na izvor maščob ločimo:
- Eikozapentanojska (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK) izvirata iz rib
- α-linolenska kislina se nahaja v rastlinskih oljih, oreščkih, lanenih semenih, listnati zelenjavi
Z uravnoteženo prehrano pripomoremo k optimalnemu vnosu esencialnih maščob. A vendarle je naša prehrana vedno bolj osiromašena, poleg tega pa so zaradi onesnaženosti vod tudi ribe velikokrat kontaminirane s težkimi kovinami. Na drugi strani pa je kar težko doseči optimalen vnos zdravih maščob.
Kateri znaki kažejo na pomanjkanje omega 3?
Začetno pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin se lahko kaže navzven, pri čemer lahko opazite, da se pričnejo pojavljati:
- Suha koža brez sijaja
- Lomljivi lasje in nohti
- Nespečnost
- Slaba koncentracija in težave s spominom
- Utrujenost
- Težave z vidom
Katere skupine ljudi so bolj izpostavljene pomanjkanju omega 3?
Posamezne skupine ljudi so zaradi različnih vzrokov bolj izpostavljene pomanjkanju esencialnih maščobnih kislin, zato imajo povečano potrebo po vnosu.
Nosečnice
Jemanje prehranskega dopolnila omega 3 v nosečnosti je pomembno zato, ker se nosečnice soočajo s pomanjkanjem esencialnih maščob, saj plod porabi več maščob, ki jih potrebuje za razvoj živčnega sistema, posledično pa nosečnica le s prehrano težko nadomesti to izgubo maščob. Brez dodajanja omega 3 v nosečnosti se povečuje tveganje za prezgodnji porod ter slabši razvoj možganov in oči oziroma mrežnice ploda. Jemanje dobrih maščob pa se priporoča tudi pri dojenju.
Starostniki
Staranje je povezano s spremembami v telesu, vključno z izgubo mišične mase, nizko želodčno kislino, upadanjem absorpcijskih, kognitivnih in presnovnih funkcij ter z zmanjšano potrebo po kalorijah. Vse to vpliva na slabšo absorpcijo hranil in povečano potrebo po omega 3, ki pri starostnikih zmanjšuje tveganja za kognitivni upad in demenco, hipertenzijo, zamašenost žil, vnetja sklepov in mišic ter za nastanek slabega holesterola.
Športniki in splošno aktivni ljudje
Vadba je oblika dobrega stresa za telo, pri povečanih obremenitvah pa lahko povzroči prekomerno tvorbo vnetnih snovi, kot so prosti radikali. V primerjavi s sedečimi ljudmi se športniki večkrat soočajo z vnetji in oksidacijo, zato imajo povečano potrebo po dobrih maščobah. Brez dodajanja esencialnih maščob se telo ni zmožno boriti proti vnetjem, mišice pa ne dobijo dovolj kisika zaradi manj gladkih oblog v arterijah.
Vegetarijanci in vegani
Navkljub visokemu vnosu α-linolenske kisline, ki jo vegetarijanci in vegani dobijo iz semen in oreščkov, imajo nizke vrednosti EPK in DHK kislin, saj ne uživajo rib, kjer se nahaja najvišja koncentracija esencialnih maščobnih kislin. Pomanjkanje dobrih maščob lahko vodi do kroničnih vnetij, višjih ravni slabega holesterola, bolj krhkih kosti in težav v duševnem zdravju. Prehranski dodatki iz ribjih virov imajo rastlinsko alternativo, saj omega 3 lahko pridobivamo tudi iz morskih alg.
Malincine omega 3 kapsule iz morskih alg
Največ prehranskih dopolnil na tržišču je narejenih na osnovi ribjega olja, ki ga pridobivajo iz lososov, skuš, sardel, tun in drugih rib. Zaradi onesnaženosti morij in svetovnih vod te ribe pogosto prihajajo iz kontaminiranih območjih, zato lahko vsebujejo težke kovine in toksine.
Prednosti so:
- Mikroalge so varen, najčistejši in bogat vir obeh vrst omega 3 esencialnih maščobnih kislin, tako EPK kot DHK kislin
- Alge kot rastlinski vir življenjsko pomembnih maščobnih kislin predstavljajo vegansko alternativo ribjemu olju, saj vsebujejo podobno vsebnost maščob, kot jo vsebujejo ribe
- Alge iz kontrolirane pridelave ne vsebujejo težkih kovin in toksinov
- V primerjavi z uživanjem ribjih dodatkov, se po uživanju dodatkov iz alg ne pojavlja spahovanje in zgaga
- Malincin izdelek ne vsebuje glutena, laktoze, sladkorjev in drugih dodatkov
V trgovini so na voljo posebne ugodnosti, saj so Malincine omega 3 kapsule trenutno prava novost na slovenskem tržišču. Kaj so pripravili?
- Občasna brezplačna dostava
- Naroči 3 kose in prihrani 25% na kos
- Naroči 5 kosov in prihrani 35% na kos
V Malinca spletni trgovini na naslovu www.malinca.si/ lahko najdete tudi druge izdelke pod slovensko blagovno znamko Malinca, kot je ekološka prehrana in naravna kozmetika.