Zdravje
17407 ogledov

Vzajemna z veliko podražitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Zavarovanci Vzajemne bodo od septembra plačevali 5,55 evra več kot v začetku leta. Vzajemna premijo draži že drugič letos.

Zavarovalnica Vzajemna bo ponovno, druguč letos, zvišala premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, tokrat za 3,70 evra. Podražitev bo začela veljati septembra. Od prvega septembra bodo tako zavarovanci Vzajemne plačevali  5,55 evra več kot v začetku leta. 

Dvigu cene premije Vzajemne so večinoma sledile podražitve pri Adriaticu in Triglavu, ki prav tako ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Redna cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri Triglavu trenutno 32,99 evra, pri Vzajemni je trenutno redna cena 31,97 evra, pri Adriatic pa cent več. 

Adriatic in Triglav (še) ne dražita

"V tem trenutku ne načrtujemo povišanja premije, če pa se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, bo korekcija premije potrebna. Trenutno pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati," pravijo pri Adriaticu. 

V zavarovalnici Triglavu pa pojasnjujejo, da bodo cene tudi v prihodnje prilagajali pričakovanim trendom gibanja stroškov zdravstvenih storitev, o morebitnih spremembah pa bodo zavarovance in javnost "pravočasno in na primeren način obvestili". 

 Polna mesečna premija brez popusta bo znašala 35,67 evra, s triodstotnim popustom pa 34,60 evra.

Skoraj 12-odstotno povišanje

Redna cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni bo po novem 35,67 evra, kar pomeni skoraj 12-odstotno povišanje. "Vzajemna je v letošnjem letu zabeležila visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega zdravstvenih storitev, višjih cen zdravstvenih storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje," poudarjajo na zavarovalnici. 

Vzajemna: Brez povišanja ogrožena stabilnost financiranja zdravstva

"V to smo bili prisiljeni," je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln. "Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo," dodaja Mikeln.
V Vzajemni so glede na načrte in napovedi ZZZS ter ministrstva načrtovali 5,5-odstotno povečanje povprečnih odhodkov za zdravila in zdravstvene storitve, vendar pa je po v prvi polovici leta jasno, da bo to povišanje na ravni 9 odstotkov, pravijo pri zavarovalnici. 

"Brez dodatne korekcije premije bi Vzajemna konec leta zabeležila izgubo 9 milijonov evrov in ogrozila stabilnost financiranja zdravstva iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," pojasnjuje Mikeln in poudarja, da zavarovalnice cen premij ne oblikujejo same.

ZZZS deleže prenaša na zavarovalnice

ZZZS in ministrstvo predvsem od leta 2012 prenašata bremena na dopolnilno zavarovanje s povečevanjem deležem kritij, poudarjajo v Vzajemni. Zdravila z vmesne liste so bila iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja krita 50 odstotno, zdaj jih DZZ krije 90 odstotkov cene zdravila, tako je tudi glede zobne protetike in očesnih pripomočkov.
Nenujne prevoze dopolnilno zdravstveno zavarovanje zdaj krije 90 odstotno, prej jih je 40, povečal se je tudi odstotek za kritje stroškov zdravil s pozitivne liste,  stroškov nadaljnjega bolnišničnega zdravja, 10 odstotkov pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije celo, ko gre za presaditve organov.

"Če je moral posameznik za zamenjavo kolenskega sklepa pred 31. 5. 2012 doplačati približno 390 evrov, je danes to doplačilo že preko 770 evrov, tako zaradi povečanja deleža doplačila s 5 na 10 odstotkov kot zaradi višjih cen. Pri možganski kapi s hudo diagnozo ali postopki je bilo prej doplačilo tisoč evrov, danes preko 1.330," pojasnjujejo pri Vzajemni.

Vzajemna ima okoli 850 tisoč zavarovancev

Mikeln: Z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem že tri leta izgube

"Nobenega vpliva nimamo na to, katera zdravila se znajdejo na kateri listi," pravi Mikeln in poudarja, da so zavarovalnice glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kljub drugačnemu vtisu v javnosti, že tri leta v izgubi. "V zadnjih treh letih smo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pridelali 11,3 milijona evrov izgube, kar smo lahko kompenzirali z drugimi zavarovanji. Letos pa so stroški začeli tako naraščati, da smo se morali odločiti za ta dvig."

Lani je imela vzajemna na račun dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja skoraj pet milijonov evrov izgube, kar pa je na drugi strani za devet odstotkov manj, kot leto prej.

V zdravstvu milijarda več, kam gre denar?

Čeprav je v zdravstvu milijarda evrov več kot pred desetletjem, bolniki tega ne čutijo, "saj čakalne vrste ostajajo, storitve pa so, kakšne so," pravi Mikeln.

 "Žal se v času, ko bi to morali, v državi ni nihče lotil izboljšanja organizacije in vzpostavitve reda in dobrega upravljanja v zdravstvu, ampak se je govorilo samo o denarju. Tako je politika prejšnje vlade zgolj prenašala breme svojih političnih obljub na zavarovance, ki danes za to plačujemo ceno," še poudarja Mikeln.

 

 

 

Komentarjev 40
  • jagoda93 10:57 14.januar 2020.

    KAKO JE DOPOLNILNO ZDR. UREJENO NA HRVAŠKEM? Cena police je odvisna od statusa zavarovanca. Upokojenci s pokojnino nižjo od 675 EUR plačujejo 6,6 EUR/mesečno, tisti pa s pokojnino večjo od 675 EUR pa plačujejo 10,60 EUR. Zavarovanci, ki so v ...prikaži več v del. razmerju in imajo nižji neto dohodek od 675 EUR, plačujejo 10,60 EUR/mesec, tisti, ki imajo OD višji kot 675 EUR, pa plačujejo 17,20 EUR/mesec.

  • jakec42 16:42 05.september 2019.

    Upam da se kmalu rešimo teh obžrtnih zavarovalnic-Mesec pohiti!

  • nina 06:52 20.julij 2019.

    Seveda je slabše,takrat je imel delavec več pravic.Za napake se je odgovarjalo,sedaj pa napake plačuje samo navadna raja,nekateri pa delajo kar jim je volja,pa nobeden jim nič ne more.Za tako demokracijo se leta 91 nsmo predstavljali.Zdravsto so uničili,šolstvo bi tudi ...prikaži več radi.upam da bandi ne bo uspelo,če ne se bomo med sabo pobili.