Zdravje
17722 ogledov

Potrjeno: Tudi pri nas ustavljamo cepljenje

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Minister Poklukar je sporočil, da se tudi pri nas začasno ustavlja cepljenje s cepivom proizvajalca AstraZeneca.

Minister za zdravje Janez Poklukar je po sestanku s svetovalno skupino za cepljenje sporočil, da so sprejeli odločitev o začasni ustavitvi cepljenja s cepivom AstraZenece. "Zaradi številnih dvomom v varnost cepiva AstraZeneca smo svetovalno skupino ponovno zaprosili, da pretrese samo varnost in nevarne dogodke cepljenja, vezane na to cepivo," je dejal Poklukar. "Svetovalna skupina je ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev z omenjenim cepljenjem. Vendar kljub temu iz previdnosti predlaga, da začasno ustavimo cepljenje z AstraZeneco, in sicer do jutrišnjega sestanka skupine za cepljenje oziroma do etovalne skupine oz. do končne odločitve Evropske agencije za zdravila."

Minister je z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev pri cepljenju odredil začasno zaustavitev cepljenja z AstraZeneco. "To pomeni, da vsi, ki bi bili v torek cepljeni z AstraZeneco, bodo prestavljeni za čas po odločitvi EME oz. bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom. To pomeni, da jutri cepljenje z ostalimi cepivi poteka normalno dalje skladno s sprejeto strategijo," je pojasnil Poklukar. 

Za tiste, ki so že bili cepljeni s cepivom AstraZeneca in bi morali kmalu dobiti drugi odmerek, je minister pojasnil, da je drugo cepljenje z AstraZeneco odrejeno tudi do 84 dni po prvem cepljenju. "Imamo ta trenutek dovolj časa, da EMA in ostale strokovne inštitucije pretresejo nastalo situacijo in nam podajo nadaljnje usmeritve," je dejal Poklukar. 

Minister je sporočil, da so dobili tudi potrditev o dodatnih količinah cepiva proizvajalca Pfizer v naslednjih dneh. O tem, kdaj naj bi Slovenija prejela cepivo proizvajalca Johnson&Johnson in v kakšnih količinah, še ni več znanega. Minister je povedal, da naj bi se v 30 dneh podpisala ustrezna pogodba in uskladila časovnica. 

Svetovna zdravstvena organizacija naj bi o varnosti omenjenega cepiva odločala v torek, prav tako naj bi se na to temo sestala EMA.

Še dopoldne je vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar sicer dejala, da ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece ni predvideno, da pa se bo premaknila starostna meja za cepljenje. 

"Stanje v Sloveniji, kar se tiče novih okužb in sprejemov v bolnišnice, je podobno kot v prejšnjem tednu, bistvenega zmanjševanja števila okužb ne zaznavamo. Stanje je stabilno, vendar ne idealno," je povedala Mateja Logar.

Cepljenje z AstraZeneco ustavljajo tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Za takšno potezo so se odločili v Nemčiji, na Irskem in Nizozemskem, težave so se pojavile tudi pri naših severnih sosedih. Direktor italijanske agencije za zdravila (Aifa) Giorgio Palu pa je danes dejal, da je cepivo varno. S tem se je strinjal tudi Franco Locatelli z ministrstva za zdravje, ki je dejal, da ne bi smeli prehitro sklepati o vzročni povezavi. 

Svetovna zdravstvena organizacija je države pozvala, naj ne ustavljajo cepljenja. "Do danes ni nobenih dokazov, da so primeri povezani s cepljenjem. Pomembno je, da se cepljenje nadaljuje," je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. Poudaril je, da je pomembno, da se s cepljenjem nadaljuje, saj rešuje življenja. Do zdaj je pandemij zahtevala že več kot 2,7 milijona življenj.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 24
  • Avatar Leon
    Leon 07:12 16.marec 2021.

    Cepivo je primerno za novo generacijo zombijev.

  • Avatar Leon
    Leon 07:08 16.marec 2021.

    NESPOSOBNI SO SPOSOBNI ONESPOSOBITI SPOSOBNE ....

  • Janez 06:59 16.marec 2021.

    Kje so sedaj pametnjakoviči, ki so se pred kratkim norčevali iz mojih opozoril, da je treba biti previden in da strdki ne nastajajo kar tako ker bi sicer tudi nastajali.