Zdravje
5188 ogledov

V letu 2020 velika sprememba pri obveznem cepljenju dojenčkov

Cepljenje dojenček Profimedias
Dojenčki ne bodo več cepljeni s 5-valentnim cepivom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes sporočil, da bodo pediatri v Sloveniji v naslednjem letu skladno s Programom cepljenja in zaščite z zdravili, dojenčke začeli cepiti s 6-valentnim cepivom.

Dodana komponenta cepiva proti hepatitisu B

V letu 2020 bodo dojenčki tako v prvem letu starosti cepljeni s 6-valentnim cepivom in ne več 5-valentnim cepivom. V 6-valentnem cepivu je poleg komponente proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b in otroški paralizi dodana komponenta cepiva proti hepatitisu B (HBV).

Obvezno za otroke, rojene od letošnjega oktobra

Cepljenje s 6-valentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od oktobra 2019 dalje. Dojenčki bodo z novim cepivom prvič cepljeni v letu 2020, ko bodo dopolnili tri mesece.
Pediatri trenutno proti petim boleznim dojenčke s tremi odmerki cepijo v prvem letu starosti, četrti odmerek pa dobijo do drugega leta starosti, medtem ko se otroci trenutno proti hepatitisu B cepijo šele pred vstopom v šolo oziroma v prvem razredu.

"Z uvedbo 6-valentnega cepiva se Slovenija pridružuje večini razvitega sveta, predvsem državam Evropske unije, kjer že vrsto let za cepljenje dojenčkov uporabljajo 6-valentno cepivo," pravijo na NIJZ. 

Z ministrstva za zdravje so medtem sporočili,  da pripravljajo novelo zakona o nalezljivih boleznih, v katerem bodo med drugim uredili tudi področje obveznih cepljenj na način, ki bo zagotavljal dovolj visok delež cepljenih, da bo nudil kolektivno zaščito. Več tukaj.

 

Komentarjev 3
  • Rudman 10:16 28.november 2019.

    Najbolje da otrokom dajo cianid, da ne bodo na obroke umirali

  • moder 16:05 27.november 2019.

    Slovenija Auschwitz...