Zdravje
1153 ogledov

"Toliko govorijo o cepljenju, zdaj pa čakam, da bi se sploh lahko prijavil"

ZD Metelkova ZD Metelkova
Ljubljančani čakajo na proste termine za cepljenje proti covidu-19. Ker so pred vrati prazniki, bodo na vrsto prišli šele v naslednjem mesecu, 8. novembra.

V Sloveniji je letos na voljo posodobljeno cepivo, ki ščiti proti novejšim različicam koronavirusa SARS-CoV-2. Cepljenje proti covidu-19 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v letošnji sezoni priporočajo tistim, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, a se lahko cepijo tudi ostali, ki to želijo. Za vse prebivalce je cepljenje brezplačno, a se je večinoma treba vnaprej naročiti na izbran termin.

Kot pišejo na NIJZ, imajo večje tveganje za težji potek covida-19 starejši odrasli (osebe, stare 65 let in več), posebej ranljivi kronični bolniki, oskrbovanci domov za starejše občane/socialno varstvenih zavodov.

Zdaj je zdrav in ima čas, kaj bo čez tri tedne, pa ne more vedeti

A naročanje je vsaj ponekod, kot je ugotovil tudi naš bralec, lahko precej zahtevna naloga. "Toliko govorijo o cepljenju proti covidu, baje se zelo širi … Hotel sem se cepiti čimprej, pa cepijo samo ob petkih, od 8. do 13. ure s pavzo za malico. Na cepljenje se moraš prijaviti vnaprej. Čakam že en teden, da bi se prijavil, za oktober je vse zasedeno do konca meseca, za november se še ne da prijaviti. Ko bodo odprli prijave za november, bo na hitro vse polno," je obupan bralec.

Sprašuje se, zakaj v Zdravstvenem domu Ljubljana ne odprejo dodatnih terminov za cepljenje, če je zanimanje takšno, da prostih datumov praktično ni več. "Jaz težko vem, če bom čez tri tedne imel čas ravno v tistem terminu, ko bi se mogoče lahko prijavil. Najraje bi se cepil v parih dneh, sedaj vem, da imam čas in sem zdrav, kar je pogoj za cepljenje, a čez tri tedne bom mogoče prehlajen," je dodal bralec.

Septembra zanimanje minimalno, zdaj se je zelo povečalo

Z vprašanji, zakaj še niso razpisanih novih terminov za november in kakšno zanimanje za cepljenje proti covidu-19 beležijo, smo se obrnili na ZD Ljubljana.

Pojasnili so nam, da se je povpraševanje za cepljenje v zadnjem obdobju zelo povečalo, medtem ko je bilo v prvi polovici septembra minimalno. Prejšnji petek, torej 11. 10., so v Cepilnem centru na Metelkovi ulici cepili 136 oseb (proti covidu ter gripi), petek pred tem pa 87 oseb.

"Zaradi povečanega zanimanja, smo podaljšali petkov termin in dodali (oz. bomo dodajali) cepilne termine tudi ob četrtkih," so še obljubili.

Vseeno pa so vsi termini za cepljenje v naslednjem tednu že zasedeni, kot lahko vidite na spodnji fotografiji.

Prosti termini za cepljenje | Avtor: ZD Ljubljana ZD Ljubljana

Sledita praznični četrtek in petek (dan reformacije in dan spomina na mrtve), zato bi, če bi se danes (17. 10.) želeli naročiti na cepljenje, na vrsto prišli šele v petek, 8. novembra. Tudi na ta dan se termini hitro polnijo.

Se pa lahko, če želite, cepite tudi pri izbranem osebnem zdravniku, drugem zdravniku (npr. v ostalih ambulantah za cepljenje v nekaterih zdravstvenih ustanovah) ter na območnih enotah NIJZ. Tudi za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je treba vnaprej naročiti.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:58 17.oktober 2024.

    Ne morš verjet...Najprej to, da še vedno oglašajo cepljenje s "cepivom", ki to ni, ki ne ščiti in zavaruje pred ničemer razen morda pred dolgim življenjem...In drugič, da se še vedno najdejo ovce, ki si niso vzele čas za raziskavo ...prikaži več ali pa bi vsaj svojega zdravnika vprašala za mnenje. Večina njih že upa pacientom povedati, da zadeva ne deluje..

  • Avatar Slayer
    Slayer 06:39 17.oktober 2024.

    Ovce,njihov lider MS že viha rokave!!!