Zdravje
15547 ogledov

Takšni so simptomi nove različice koronavirusa XEC

Test za covid-19 Profimedia
V Sloveniji nova različica koronavirusa imenovana XEC.

Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC. Spremljajo jo močan glavobol, visoka vročina in oslabelost. Sicer lahko bolezen poteka v povsem blagi obliki, brez vročine in brez kašlja.

Različico, imenovano XEC, so junija najprej zaznali v Nemčiji, od takrat pa še v Združenem kraljestvu, ZDA, na Danskem in v številnih drugih državah. Javno objavljeni podatki sekvenciranja kažejo, da se je razširila tudi v Sloveniji. 

Kar ločuje XEC od drugih različic je, da je rekombinantni virus, ki združuje lastnosti dveh prejšnjih različic omikrona KS.1.1 in KP.3.3. 

Mateja Logar | Avtor:
Po besedah infektologinje Mateje Logar klinična slika ostaja enaka kot do zdaj. "Je pa trenutno še premalo primerov in podatkov, da bi lahko karkoli sklepali. Več bomo vedeli v naslednjih tednih,” je dejala za portal N1. 

Sicer na infekcijski kliniki v tem času ni posebne gneče. Imajo nekaj primerov gripe, nekega epidemičnega vala še ni, je še povedala Logarjeva.

dezurna@styria-media.si

 

 

 

 

 Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC

Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC

Komentarjev 24
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:05 08.oktober 2024.

    Tu bi se po službeni dolžnosti moralo odzvati državno tožilstvo, ker gre za izrazito zavajanje... Ta XEC je derivat Omicrona in je seveda x krat bolj nalezljiv kot prejšnje variante...Vendar je hkrati tudi X krat manj nevaren..Ker oboje k sreči ...prikaži več ne gre ...Sedaj bodo izkoristili gripo in ostala običajna virusna obolenja za Covid obujanje od mrtvih v upanju na dodatke v času Covida, ko smo se zadolžili za pol nove nuklearke..Sem lepo povedal, da je treba to Janševo Covid bando zapreti...!1

  • marko201 14:31 08.oktober 2024.

    laznivci gnili smrdlijivi gonte se nekam

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 11:29 08.oktober 2024.

    Ranocelniki bi na vsak način spet želeli služit na račun bacilčka!!!!