Zdravje
11038 ogledov

To se zgodi, če prenehate kaditi pri 65 letih

Kajenje Profimedia
Ugotovili so tudi, kaj se zgodi, če prenehate kaditi pri 75 letih!

Poročilo raziskovalcev z Univerze v Michiganu, objavljeno v "American Journal of Preventive Medicine", kaže na številne koristi prenehanja kajenja. Kot ugotavljajo, je vsako dodatno leto, ko kadite, za vas zelo slabo. Je pa hkrati vsako leto, ko prenehate kaditi, pozitiven doprinos za vaše zdravje.

Če prenehate kaditi pri 75 letih, boste za 14 odstotkov povečali možnosti, da boste živeli leto dlje. Če boste kajenje opustili pri 65 letih, boste te možnosti povečali za 23 odstotkov. 

V študiji so analizirali podatke iz različnih raziskav o kajenju in dolgoživosti. Ugotovili so, da je na splošno pri kadilcih, starejših od 30 let, tveganje za smrt v naslednjih 25 letih za 21 odstotkov večja kot pri nekadilcih.

Iz izračunov znanstvenikov izhaja še, da opustitev kajenja v kateri koli starosti podaljša pričakovano življenjsko dobo. To velja tudi za osebe stare 75 let. 

Kaj se dogaja s telesom, ko prenehamo kaditi?

"Če opustite kajenje zdaj, boste koristili celotnemu organizmu," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer so natančno definirali, kaj prenehanje kajenja pomeni za telo.

Kmalu se bodo pokazali tudi simptomi pomanjkanja nikotina, zaradi tega boste morda napeti, vzkipljivi, razdraženi, povečal se vam bo tudi tek. Najbolje bo, če se zamotite, zelo priporočljivo je začeti s kakšno fizično aktivnostjo.

Najbrž bo najhuje po treh dneh, ko se nikotin popolnoma izloči iz telesa in se bodo lahko pojavljali celo glavoboli, slabost in krči. Morda boste še bolj napeti in razdraženi, poskusite se sprostiti in razvedriti na drugačne načine. 

Že po treh mesecih se bosta na račun tega, da ste prenehali kaditi, izboljšala krvni obtok in telesna zmogljivost, v roku devetih mesecev se bo zmanjšal kašelj, piskanje v pljučih in težave z dihanjem.

Po petih letih se bo kar za polovico zmanjšalo tveganje za nastanek srčnega infarkta, po desetih letih pa se bo tveganje za srčni infarkt izenačilo z nekadilci. Po desetih letih se bo razpolovilo tudi tveganje za nastanek raka na pljučih.

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Nov zakon Svet Spet bodo udarili po kadilcih elektronski cigareti, cigaret, kajenje Zdravje Kadilci, ta prepoved velja že od danes

anja.scuka@styria-media.si
Komentarjev 8
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:49 12.oktober 2024.

    Poznal možaka, ki je zaradi bolezni prenehal kaditi pri 67ih, pa vseeno čez 15 let umrl za rakom na pljučih. Vem tudi za primer gospe, ki je zaradi raka na plučih umrla stara dobrih 60 let, pa ni kadila ne ...prikaži več ona, ne kdo od domačih. Slišal sem za gospoda, ki jih je dočakal 90, kljub temu, da je "celo življenje" kadil ko turk. Prepričan sem, da nas veliko pozna podobne primere tako, da je od posameznika do posameznika, kljub enakemu življenjskemu slogu, zdravje odvisno od marsikaterega dejavnika...

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:07 12.oktober 2024.

    Ko smo bili v vojski si dobil zastonj šteko cigaret,in so te dobesedno navajali na kajenje.Zakaj takrat niso gonili te kampanije proti kajenju.Prfuknjen svet

  • darefoks 09:42 12.oktober 2024.

    kajenje je denar vrzen stran