Zdravje
7552 ogledov

"Staršem bolnih otrok sem moral lagati"

Otroška srčna kirurgija
Strokovna direktorica UKC Ljubljana o pritiskih ni upala govoriti javno

"Program otroške kardiologije, zlasti v letih 2012 in 2013 je bil do te mere neurejen, da sem moral lagati staršem, če sem jih želel potolažiti v skrbi za njihove bolne otroke;" je danes pred komisijo DZ, ki pod vodstvom Jelke Godec SDS ugotavlja odgovornost nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije, dejal Gorazd Kalan.

Opozorila ignorirali 

Kalan je od maja do decembra 2017 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana vodil center za kirurško zdravljenje bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Skupaj z drugimi pediatri intenzivisti naj bi nenehno opozarjal, da program otroške kardiologije ni varen. Vodilni so njihova opozorila ignorirali. Po njegovih besedah je bilo najbolj tvegano to, da ni bilo stalno prisotnega pediatričnega kardiologa.

Na vprašanje, kdo so bili ti vodilni, je navedel nekdanjega generalnega direktorja UKC Simona Vrhunca, strokovnega direktorja kirurške klinike Matjaža Veselka in kardiokirurga Boruta Geršaka. Del krivde je pripisal tudi nekdanjemu strokovnemu direktorju pediatrične klinike Rajku Kendi in kardiokirurgu Tomislavu Klokočovniku.

"Eno so osebni interesi, ki so bili daleč od stroke, drugo pa je strah vodstva pred neuspehom in oznako nesposobnosti," pravi Gorazd Kalan o razlogih, da se razmere na otroški srčni kirurgiji niso uredile. 

Prisiljen sem bil staršem otrok lagati, naj potrpijo ..."

"Problem je bil v komunikaciji z vodstvom, ki ni reagiralo in odredilo stvari, ki bi jih moralo," pravi Kalan. Nepripravljenost vodilnih, da bi se lotili reševanja težav v programu otroške kardiologije, je bila razlog, da je v začetku leta 2018 dal odpoved. Skupaj z osmimi od desetih pediatrov intenzivistov je zaradi nevzdržnih razmer podal ugovor vesti. "Ugovor vesti sem leta 2013 podpisal zaradi popolne ignorance vodstva UKC Ljubljana ... Program otroške srčne kirurgije je bil takrat prenevaren, potrebno bi ga bilo zapreti ... Prisiljen sem bil staršem otrok lagati, naj potrpijo ..."

"Kljub temu nas nihče od pristojnih v državi vse doslej ni povabil niti na pogovor," je dejal Kalan. Na vprašanje, kaj so razlogi, da se razmere na otroški srčni kirurgiji od leta 2007, ko je nanje začel opozarjati, niso uredile, je Kalan odgovoril:"Eno so osebni interesi, ki so bili daleč od stroke, drugo pa je strah vodstva pred neuspehom in oznako nesposobnosti."

Strokovna direktorica o pritiskih noče javno

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Buturović Ponikvar na zaslišanju ni želela odgovoriti na vprašanje, ali je bila kdaj primorana podpisati dokument, ki ga ni želela oziroma je bil v nasprotju s "strokovno vestjo". Po dolgem razmisleku je strokovna direktorica dejala le: "Ne bi odgovorila na to vprašanje." Sejo so zato za nekaj časa zaprli za javnost.

Buturović Ponikvarjeva je sicer projekt Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) ocenila kot dobro idejo, ki pa je zatajila na operativni ravni. Po njenih besedah je NIOSB tuje kardiokirurge v UKC pošiljal brez vnaprejšnjega razporeda, kar je povzročilo zmedo in naletelo na odpor stroke.

Sklep o prekinitvi sodelovanja spisan kar na roko

Sklep s katerim je prekinila sodelovanje UKC z NIOSB je Buturović Ponikvarjeva napisala kar na roko, zakaj natančno, se ni spomnila, predvidevala je, da zaradi odsotnosti tajnice. "Vsi smo dolžni spoštovati sklepe vlade, vendar ko se situacija z bolniki zaostri do velike mere, smo dolžni zdravniki reagirati," je povedala.

"Prosili za pomoč in hkrati nasprotovali"

Medvedova je kot tedanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje koordinirala operativno plat projekta NIOSB. Še vedno meni, da bi lahko bil NIOSB najboljša pot do ureditve programa otroške kardiologije, a je naletel na odpor v kliničnem centru. Po njenem mnenju je razlog v tem, da je očitno preveč posegel v rutino UKC, kar se je še posebej pokazalo ob prihodu ameriških kardiokirurgov in njihovih poročilih.

Po njenih besedah ni pomagalo niti stalno prizadevanje ministrstva, da bi vse poteze v zvezi z NIOSB uskladili z vpletenimi deležniki. "Klinični center v kritičnem času ni bil sposoben peljati programa otroške kardiologije, NIOSB je prosil za pomoč, a mu hkrati nasprotoval," je še dodala.

Igor Gregorič Zdravje Igor Gregorič: Porabil sem veliko prostega časa na račun družine in vse počel pro bono

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.