Zdravje
340 ogledov

Zato zdravniki nasprotujejo temu referendumskemu vprašanju

Zdravniki Dejan Mijović
Predpisovanje zdravil na osnovi kanabinoidov oziroma konoplje je v Sloveniji trenutno povsem ustrezno rešeno, opozarja stroka. "Možno je, da so zdravniki o ustrezni uporabi teh zdravil še relativno slabo poučeni," dodajajo pediatri.

Na volilno nedeljo se bomo na posvetovalnem referendumu izrekali tudi o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo ter gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene.  Konopljo uporablja že veliko ljudi. Gre za  uporabno rastlino, ki je "žal dobila preveč negativno konotacijo," menijo v stranki Svoboda, ki je predlagatelj.

Temu nasprotuje stroka, kot so zapisali pri Slovenskem zdravniškem društvo, je njihovo stališče do posvetovalnega referenduma odklonilno, predstavniki stroke pa se strinjajo, da je trenutna zakonodaja ustrezna in da spremembe le-te niso potrebne. 

Pediatri: ni dovolj dokazov

Mnenje glede uporabe zdravil na osnovi kanabinoidov oziroma konoplje v medicinske namene so sicer podali psihiatri, onkologi in pediatri. Slednji so zapisali, da odsvetujejo uporabo medicinske konoplje v pediatriji, saj ni dovolj dokazov o učinkovitosti in varnosti v otroškem obdobju. "Uporaba medicinske konoplje v pediatriji pride v poštev le za določene redke indikacije, za nekatere redke oblike epilepsije, kjer obstajajo dokazi o učinkovitosti, podprti z raziskavami. Zdravljenje mora voditi ustrezni specialist, v tem primeru pediatrični nevrolog," pravi Nataša Toplak, dr.med., predsednica Strokovnega sveta za pediatrijo. Dodaja, da je predpisovanje zdravil na osnovi kanabinoidov ozoroma konoplje v Sloveniji trenutno povsem ustrezno rešeno in zdravniki lahko za postavljene in ustrezno potrjene indikacije ta zdravila že lahko predpisujejo.

Možno je, da so zdravniki o ustrezni uporabi teh zdravil še relativno slabo poučeni

Da je predpisovanje zdravil na osnovi kanabinoidov oziroma konoplje v Sloveniji trenutno povsem ustrezno rešeno, se strinjajo tudi psihiatri. Možno je, da so zdravniki o ustrezni uporabi teh zdravil še relativno slabo poučen, so zapisali. 

"Poudarjamo, da je izraz medicinska konoplja zavajajoč, saj lahko propagira samozdravljenje, ki po našem mnenju ni ustrezno, ni indicirano in je lahko škodljivo, dodajajo in opozorijo na podatke iz tujine, kjer po njihove beležijo porast deleža populacije," ki uporablja pripravke iz konoplje in kanabinoide ob liberalizaciji zakonodaje.

Razvoj odvisnosti

Dodajajo, da se odvisnost od kanabinaidov razvije v povprečju pri devetih odstotki oseb, pogosta raba kanabinoidov v starostni skupini pod 25 let je v raziskavah konsistentno povezana s povišanim tveganjem za razvoj duševnih motenj (psihotične motnje, depresija, anksiozne motnje), ter kognitivnih primanjkljajev, ki vztrajajo tudi v odrasli dobi. "Poseben vidik škodljivosti samozdravljenja s pripravki na osnovi kanabinoidov je tudi udeležba takih oseb v prometu, kar je nujno potrebno urejati posebej. Laično javnost je potrebno o vsem tem ustrezno izobraziti in osvestiti pred predvidenim odločanjem na referendum," so zapisali pri strokovnem svetu za psihiatrijo.

Samozdravljenje lahko velik problem

Onkologi opozarjajo predvsem na škodljive učinke uporabe preparatov konoplje pri samozdravljenja raka, po katerih sprašuje vse več ljudi.. Bolniki in njihovi svojci sprašujejo o zdravilnih učinkih konoplje, a dejstvo je, da je očiten velik razkorak v razumevanju koristnosti preparatov iz konoplje med strokovno in laično javnostjo, so zapisali.  "Pri obravnavi bolnikov z rakom so indikacije za uporabo preparatov konoplje jasna in temeljijo na z dokazi podprtimi dejstvi. Njihova učinkovitost je dokazana pri lajšanju simptomov v podpornem in paliativnem zdravljenju, ne pa tudi pri zdravljenju raka. Simptomi, kjer so preparati konoplje učinkoviti so slabost in bruhanje zaradi kemoterapije ter bolečina, zlasti kompleksna z nevropatskimi značilnostmi. Preparate konoplje nikoli ne uporabljamo same in ne kot zdravilo prvega izbora," so pojasnili. 

Dodajajo, da pri bolnikih z rakom zadostnih dokazov za pozitiven učinek na apetit, hujšanje, anksioznost in nespečnost v raziskavah zaenkrat še ni, zato jih zdravniki s tem namenom ne smejo predpisovati, kot tudi ne za namen zdravljena raka. Bolnikom se tako lahko predpiše magistralni pripravek kanabinoidov t.j. THC + CBD na zeleni recept, ki ga v celoti pokrije ZZZS.

Redki se posvetujejo z zdravnikom

Bolniki z rakom pogosto posegajo po preparatih iz konoplje izven indikacij, ki bi jih podal zdravnik in le manjši del bolnikov se pred tem posvetuje z zdravnikom, kar je lahko škodljivo in nevarno. "Preparati konoplje imajo lahko tudi življenjsko ogrožajoče neželene učinke (miokardni infarkt), zato je pomembno, da zdravljenje spremlja zdravnik. Bolnikom z rakom, ki prejemajo nekatere izmed onkoloških zdravljenj kot je imunoterapija, se uporaba preparatov konoplje lahko celo odsvetuje, saj so že objavljene raziskave, ki govorijo o možni manjši učinkovitosti zdravljenja raka, če bolniki sočasno uporabljajo tudi preparate konoplje,"

Onkologi dodajajo, da ima poraba preparatov iz konoplje pozitivne, lahko pa tudi negativne učinke. "Pomembno je, da se bolnik, ki uporablja preparate konoplje, četudi je z njimi pričel kot samozdravljenje, o tem posvetuje z zdravnikom," so zapisali. ,

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.