Sladki koren je priljubljeno sladilo, ki ga danes najdemo v številnih brezalkoholnih in alkoholnih pijačah, v raznih živilih kot so sladkarije, prigrizki, čaji, v prehranskih dopolnilih in zdravilih rastlinskega izvora ter tobačnih izdelkih.
Da je priljubljeni sladki koren lahko tudi nevaren, dokazuje primer moškega, ki so ga zaradi izredno visokega krvnega tlaka sprejeli v bolnišnico, piše v najnovejši kanadski raziskavi, objavljeni v prestižni reviji CMAJ (Canadian Medical Association Journal.)
"Izdelki, ki vsebujejo ekstrakt sladkega korena, lahko zvišajo krvni tlak, povzročijo zadrževanje vode in zmanjšajo raven kalija," je pojasnil raziskovalec Jean-Pierre Falet z Oddelka za nevrologijo na Univerzi McGill v Montrealu. Strokovnjak je ob tem opozoril, da si lahko s prekomernim uživanjem nekaterih zelišč naredimo veliko škodo.
Čaj iz sladkega korena
84-letni moški je obiskal urgenco zaradi zelo povišanega krvnega tlaka oziroma hipertenzivne krize. Zdravniki so pozneje ugotovili, da je njegovo kritično stanje posledica pitja doma pripravljenega čaja iz sladkega korena. Bolnik je imel simptome kot so hud glavobol, občutljivost na svetlobo, bolečine v prsih, utrujenost in zadrževanje tekočine v telesu, povzema portal medicalxpress.
Pazljivo pri uporabi
Tudi na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NIJZ) opozarjajo na sladki koren, ki se pojavlja v "več živilih v različnih količinah in oblikah."
"Neželeni dogodki, o katerih poročajo v primerih prekomerne uporabe sladkega korena, so povezani s srcem in ožiljem (povišan krvni tlak, aritmije srca, edem), živčnim sistemom (nevrološke težave), težavami v delovanju ledvic, z mišično oslabelostjo, alergijskimi reakcijami kot so poslabšanje simptomov astme ali dermatitis, ter z interakcijami z zdravili," dodajajo na NIJZ. Gre torej za neželene dogodke, ki jih omenja in dokazuje tudi raziskava.
"K sladkosti sladkega korena največ prispeva glicirizinska kislina," opozarjajo naši strokovnjaki, ki dodajajo, da so na glicirizinsko kislino še posebej občutljivi posamezniki s pomanjkanjem kalija (hipokalemijo), s težavami s prebavo, z motnjami v delovanju ledvic, s povišanim krvnim tlakom, anoreksijo in pa nosečnice in starejši ljudje. Zaradi široke uporabe sladkega korena in njegovih ekstraktov v živilskih in farmacevtskih izdelkih, je zato nujna previdnost pri uporabi.
dezurni@zurnal24.si
v katerih izdelkih pa je ?
Čisto verjamem, ker sem že sama ugotovila, da mi ni dobro od njega,srce mi ponori...