Predlog sprememb zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik s temi živili, gre v javno razpravo v začetku aprila, je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odgovorila na poslansko vprašanje Luke Meseca (ZL) o pripravi zakonskih rešitev, s katerimi bi prepovedali prekomerno vsebnost transmaščob v živilih.
Mesec je namreč spomnil na napovedi predstavnice ministrstva ob zavrnitvi njihovega zakonskega predloga, da bo ministrstvo svoj predlog zakona pripravilo do konca lanskega leta.
Kot je pojasnila Kolar Celarčeva, je zamuda nastala, ker so potrebovali podatke o vsebnosti. Ministrstvo je zato tudi podprlo raziskovalni projekt o transmaščobah v živilih, ki je bil izbran v okviru razpisa agencije za raziskovalno dejavnost.
In na osnovi delnih rezultatov te študije so pripravili predloge zakona oziroma tehnične uredbe.
Težave s predpakiranimi živili
Po navedbah ministrice so predhodni rezultati pokazali, da vnos transmaščob za splošno populacijo v Sloveniji ne pomeni pomembnega tveganja za javno zdravje, vsebnost teh maščob v predpakiranih živilih pa pomeni povečano tveganje predvsem za posamezne populacijske skupine. Kot primer je omenila vaflje in podobna živila, ki jih največ uživajo otroci.
Preberite še:
Kljub nevarnosti jih naši poslanci ne bi omejili
Evropski poslanci zahtevajo obvezno omejitev transmaščob v živilih