“Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je kislo zelje zaželjeno v prehrani zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda bogate prehranske vrednosti,” opisujejo na Inštitutu za Nutricionistiko - Nutrisu.
Uporabljamo ga lahko na številne različne načine, za samostojno jed, kot prilogo, solato ali enolončnice. Gre za hrano, ki je tudi cenovno ugodna, zato ga mnogi kupimo že pripravljenega. Idealno je prav za zimske dni in za hitro pripravo med tednom, ko nimamo veliko časa za kuhanje.
Tudi za diete
Kislo zelje pa tudi nekisano surovo belo zelje je idealno tudi za diete saj gre za nizkokalorično živilo zaradi majhne vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov. “Je bogat vir vitamina C ter vsebuje veliko karotenoidov, predvsem β – karoten. Značilnost zelja je tudi vsebnost spojin glukozinolatov, ki dajejo zelju rahlo grenek, pekoč in oster okus,” opisujejo na Nutrisu. Dodajajo, da ti skupaj s prej omenjenimi vitamini in fenolnimi spojinami prispevajo h antiinflamatornemu in antikancerogenemu učinku zelja.
Opozarjajo tudi na visoko vsebnost fenolne kisline, ki deluje preventivno pri degenerativnih boleznih. “Zelje vsebuje v večjih količinah minerala cink in železo. Eno tretjino vseh ogljikovih hidratov sestavljajo prehranske vlaknine, ki pospešujejo prebavo ter pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro,” dodajajo.
Najbolje je uživati surovo kislo zelje, saj toplotna obdelava zmanjša vsebnost hranil.