"Kaj je "to rdeče´na sadežu," je Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) vprašala potrošnica, ki je poslala fotografijo, s katere je razvidno, da je na vrhu molene rdeča snov, ki izgleda kot vosek.
Prehranska strokovnjakinja odgovarja, da se z voski ščiti sadje in tako preprečuje poškodbe med transportom in skladiščenjem.
"Voski so dovoljeni za površinski nanos na sadje, z njimi največkrat zaščitijo citruse, melone, jabolka, hruške, breskve, ananas, mango, avokado, granatno jabolko in papajo," pojasnjujejo na ZPS.
Sicer je voskanje dovoljeno tudi za nekatere sire in sladkarije ter v žvečilnem gumiju: "Aditivi morajo biti označeni na živilih, kadar so ta predpakirana. Pri živilih, ki niso predpakirana, pa to ni izrecno zahtevano," dodajajo.
"Voski, ki sodijo med dovoljene aditive, niso zdravju škodljivi v količinah, ki bi jih pojedli z obdelanimi sadežem ali s kosom sira, " je še pojasnila prehranska strokovnjakinja in dodala, da je vosek neprebavljiv. Sicer voskajo sadje, ki ga je treba olupiti.
dezurni@zurnal24.si