Zdravje > Prehrana
692 ogledov

Velika raziskava: Toliko časa preživi virus na določenih živilih

Trgovina, hrana, živila Profimedia
Primer: Virus preživi dlje na izdelkih z neravnimi površinami (brokoli in maline), kot na sadju in zelenjavi z gladko lupino (čeprav lahko virus na površini sveže paprike preživi do enega tedna). Znanstveniki so potrdili, da imajo jabolka v lupini naravne kemikalije, ki lahko razgradijo covid-19 v nekaj minutah.

Znanstveniki so raziskavo izvedli tako, da so živila, kot so sadje, pecivo in ustekleničene pijače, izpostavili virusu. Izbrali so tiste, ki jih ljudje najpogosteje damo v usta pred kuhanjem in pranjem. 

Rezultati so pokazali, da se je stopnja prisotnosti virusa na mnogih živilih v prvih 24 urah močno zmanjšala. V nekaterih primerih pa je virus vztrajal tudi do enega tedna, študijo ekipe z Univerze v Southamptonu povzema BBC. 

Za virus, kot je korona, ki se lahko prenaša z dotikom okužene hrane, so te ugotovitve zagotovo vredne pozornosti, opozarjajo znanstveniki. "Ljudi bo zanimalo, da lahko virus pod določenimi pogoji ostane na površini embalaže in na živilih tudi več dni," dodajajo. 

Med živili, ki so jih izbrali za testiranje, so bili kruh, jabolka, hruške, šunka, olive, rogljički, steklenice in pločevinke. Ideja je bila, da bi izdelke izpostavili podobni količini virusa, kot je ta, ki nastane ob kašljanju ali kihanju ljudi v bližini.  Korona virus se namreč širi kapljično.

"Na začetku pandemije nismo vedeli, koliko časa lahko virus ostane na površini živil in embalaže, zato je ocena tveganja temeljila na predpostavki najslabšega možnega scenarija. Ta raziskava nam daje dodaten vpogled v obstojnost virusa na površini različnih živil in potrjuje, da so bile predpostavke na začetku pandemije pravilne in da so možnosti za okužbo z dotikom hrane, okužene s covidom, majhne," je dejal Anthony Wilson, mikrobiolog in pomočnik vodje skupine za oceno tveganja pri Agenciji za varnost hrane.

Ekipa izvedla raziskavo tako, da je spreminjala temperaturo in vlažnost in tako posnemala tipične pogoje, v katerih je hrana shranjena. Merili so hitrost razgradnje virusa in prišli do več zaključkov.

Sveže sadje in zelenjava

Virus preživi dlje na izdelkih z neravnimi površinami (brokoli in maline), kot na sadju in zelenjavi z gladko lupino (čeprav lahko virus na površini sveže paprike preživi do enega tedna). Znanstveniki so potrdili, da imajo jabolka v lupini naravne kemikalije, ki lahko razgradijo covid-19 v nekaj minutah.

Pekovski izdelki

Na pekovskih izdelkih, kot je na primer čokoladno pecivo, lahko virus izgine že po nekaj urah. Znanstveniki pravijo, da so eden vzrokov za to jajca. Ta vsebujejo arahidonsko kislino, ki lahko deluje protivirusno.

Delikatesa

Sir in salame, ki so polne beljakovin in maščob, omogočajo virusu preživetje več dni – tudi do enega tedna.

Pijače in vnaprej pripravljene jedi

Dokazano je, da covid-19 na plastičnih posodah preživi do sedem dni, na kartonski embalaži nekoliko manj, na pločevinkah pa le nekaj ur, pravijo znanstveniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:35 05.december 2022.

    Bizarno, kaj vse objavljajo ! V času, ko kupna moč prebivalcev pada, jih je treba še z virusi strašit. Še dobro, da je sodabikarbona dokaj poceni !