Zdravje > Prehrana
25229 ogledov

"Kokosovo olje je za vas čisti strup!"

Kokosovo olje
Vsebuje 86 odstotkov nasičenih maščob.

"Kokosovo olje je za vas čisti strup," opozarja profesorica z Univerze Harvard Karin Michels. Epidemiologinja na tamkajšnji šoli za javno zdravje in članica inštituta za preprečevanje in epidemiologijo tumorjev na nemški univerzi v Freiburgu, je na nedavnem in zelo odmevnem predavanju opozorila, da gre za "eno najhujših živil," ki jih lahko pojeste.

Kokos, olje Zdravje Kokosovo olje enako nezdravo kot maslo in mast

Strokovnjakinja opozarja na velik delež nasičenih maščob v kokosovem olju, ki znano dvigujejo ravni tako imenovanega holesterola LDL in tako tudi tveganje za bolezni srca in ožilja. Kokosovo olje vsebuje več kot 80 odstotkov nasičenih maščob, več kot dvakrat toliko, kot jih ima mast in 60 odstotkov več, kot jih je v olju iz govejega mesa.

Holesterol Slovenski strokovnjaki Zdravje Vse, česar o holesterolu še niste vedeli

Michelsova sicer ni edina, ki je opozorila na kokosovo olje. Nedavno nazaj sta na to opozorili tudi instituciji kot sta Britanska ustanova za srce (BHF) in Ameriško združenje za srce.

Britansko združenje opozarja, da je zaradi pomanjkanja kakovostnih raziskav nemogoče ugotoviti, ali je kokosovo olje boljše od drugih nasičenih maščob: "Kokosovo olje vsebuje približno 86 odstotkov nasičenih maščob, kar je približno eno tretjino več nasičenih maščob kot  v maslu,"  je dejala Victoria Taylor, višja dietetičarka na BHF, ki tako odgovarja trditvam o zdravilnih učinkih tega živila v številnih trgovinah z zdravo prehrano. 

Kokosovo olje | Avtor: Malinca Malinca
"Vemo, da so diete z visoko vsebnostjo nasičenih maščob povezane s povečanim holesterolom brez HDL v krvi, visok holesterol pa je dejavnik tveganja za koronarno srčno bolezen in kap." Dietetičarka dodaja, da se je zamenjava nasičenih maščob z nenasičenimi  rastlinsko olje, oljčno olje in sončnično olje ter namazi iz njih) pokazala kot učinkovit način za zmanjšanje ravni holesterola LDL.

Sicer to ne pomeni, da se moralo kokosovemu olju v celoti odreči. "Če vam zapaše okus tega olja ali namaza, si ga seveda privoščite. Vendar je najbolje, da se omejite na majhne količine,"  je povedala. 

O učinkih ni dokazov

Ameriško združenje za boj proti bolezni srca (AHA) zato v novem priporočilu za prehrano pra odsvetuje uporabo kokosovega olja v prehrani. Čeprav so tri četrtine ameriške javnosti menile, da je kokosovo olje zdravo, tamkajšnji  strokovnjaki opozarjajo, da kokosovo olje "poveča LDL holesterol, ki povzroča kardiovaskularne bolezee in nima znanih kompenzacijskih učinkov," so zapisali.

Slovenski strokovnjaki svetujejo...

Uživanja večjih količin tega olja odsvetuje tudi strokovnjaki slovenskega inštituta za nutricionisitko. "Ker tudi ekstra deviško kokosovo olje vsebuje zelo visok delež nasičenih maščobnih kislin, uživanja večjih količin tega olja ne priporočamo. Za uporabo v domači kuhinji svetujemo predvsem rastlinska olja z večjim deležem enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kot sta na primer repično in oljčno olje, pri katerih so pozitivni učinki na srčno-žilni sistem dokazani v številnih znanstvenih študijah, hkrati pa so na našem trgu tudi cenovno dostopnejša," svetujejo na nacionanem portalu za zdravo prehrano prehrana.si

Kljub nasvetu  v trgovinah z zdravo hrano še naprej promovirajo kokosovo olje kot super živilo. Po zaslugih nekaterih zvezdikov in njihovih "čudežnih diet" na primer Gwyneth Paltrow,  se je prodaja tega olja v zadnjih štirih letih povečala s približno enega milijona na 16,4 milijona funtov.  V ZDA je prodaja kokosovega olja v letu 2015 dosegla najvišjo vrednost 229 milijonov dolarjev.

Komentarjev 10
  • monika90 16:23 31.avgust 2018.

    kako ažurni so slovenski mediji?? no tako... :D :D http://www.dailymail.co.uk/health/article-6115099/Leading-cardiologist-slams-professor-claimed-coconut-oil-POISON.html

  • McClain 10:34 31.avgust 2018.

    a se lahk enkrat strokovnjaki zmente med seboj, ne jebat folka vsak let v glavo iz druge strani. Sicer pa pejte na zavod vsi skup.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:52 30.avgust 2018.

    V resnici ni tako. Nasičene maščobe NE povečujejo LDLa ampak ga rastlinska olja, ker izjemno hitro postanejo žarka, na toploti pa postanejo trans maščobe, ki res povečujejo vnetja in kalcinacijo žil. To, da je kokosovo olje strup in nevarno, so ...prikaži več začeli širiti ljudje, ki kokosovo olje proizvajajo. Zakaj? V upanju, da bodo ljudi odvrnili od kokosa, ker pridelava uničuje njihov raznolik biom, pomanjkanje vode, lastni ljudje lačni itd.. In se strinjam, da se je treba kokosovemu olju izogibati,