Sveži ingver je cenovno ugodna začimba, ki jo lahko kupimo že v vseh bolje založenih trgovinah z živili. Kljub njegovemu neuglednemu videzu, je to vsestransko uporabna začimba z veliko zdravilno močjo. Poln je vitaminov, mineralov, eteričnih olj in drugih koristnih sestavin.
Kako narediti napitek
V ingverju tako najdemo borneol, ki deluje protivnetno, obenem tudi znižuje povišano telesno temperaturo. Vsebuje še sestavino curcumin, ki je odličen antioksidant.
V ingverju je cineol, ki daje ingverju značilen oster in pekoč okus. Cineol sicer deluje antibakterijsko, obenem tudi umirja kašelj. Oleoresin v ingverju pomaga pri ublažitvi glavobola. Poleg naštetih koristi, ingver lajša tudi menstrualne bolečine, preprečuje bruhanje in slabosti, pomaga tudi pri preprečevanju prehlada.
Čaj pripravite tako, da ingver olupite, narežete na rezine in ga dodate vreli vodi. Pustite mirovati pol ure in precedite. Odličen je z medom in limono, lahko ga zmešate tudi s sveže stisnjenim pomarančnim sokom.
Ingverjev čaj med drugim pospešuje potenje, kar je izjemno koristno ob povišani telesni temperaturi. Čaj nam pomaga tudi pri prebavi in zmanjšuje omotico. Na voljo imamo več različnih navodil za pripravo čaja.
Ingver lahko olupite in nastrgate. Vrzite ga v vrelo vodo in kuhajte še deset minut. Pustimo vse skupaj mirovati pet minut, nato precedimo. Napitku lahko dodamo tudi zmiksan sadež, denimo jabolko ali pomarančo.
Odličen je tudi za smutije. Poskusite zmešati jabolčni in pomarančni sok, ki mu dodate svež ingver, svež korenček in svežo špinačo. Vse skupaj zmiksajte in uživajte v odličnem ter zdravem smutiju.