Previdno s hrano, na kateri se razvije plesen in teh plesni je veliko vrst. Najpogosteje jih povzročijo mikrobi Aspergillus in Penicillium ter Botrytis, ki povzroči značilno belo plesen na sadju.
Živila, ki jih lahko obrežemo
Kljub temu lahko nekatero hrano obrežemo, odstranimo plesen in jo v miru jemo naprej. Na nekaterih vrstah sira pa so zaželene glivice, ki ustvarijo plesen, še kako priporočljive, saj mu dajejo svojevrstni okus.
Suhimesnati izdelki so hrana, na kateri se lahko hitro pojavi plesen. V kolikor suhi salami še ni potekel rok trajanja, lahko to plesen odrežete tako, da poleg plesnivega dela odrežete še dober centimeter zdravega dela živila.
Enako velja za suhi sir, ki ga lahko prav tako rešite plesni. Pri obrezovanju bodite previdni, saj je treba pred vsakim rezom dobro očistiti nož. Plesen lahko odstenite tudi pri nekaterem trdem sadju. Pri živilih, ki vsebujejo malo vlage in so gosta, namreč plesen preživi zgolj na površini.
dezurni@zurnal24.si
Ne vem zakaj širite svojo mizofobijo med ljudi... resno, ni mi jasno. Moji stari mami stari preko 80, vedno sta le plesnivo odrezali, odstranili stran, včasih tudi plesnivo pojedli, če je bla kakšna pikica. Mi delamo isto. Še vedno… ...prikaži več živi in zdravi. Ni mi jasno čemu bi potem zavrgel celotno hrano, steriliziral nože in podobno...
Obrezana hrana niti ni tako nevarna,obrezani pa so in to zelo?
haha, hlapčevski članek. "novinarji" prvo v šolo, potem pa pisat....................... bedaki!