Zdravje > Prehrana
7032 ogledov

To je prehrana, ki znatno blaži simptome depresije

večerja Profimedias
Simptomi bolezni so se jim znatno zmanjšali...

Sredozemska prehrana blaži simptome depresije, ugotavlja najnovejša  študija, objavljena v priznani strokovni reviji  Nutritional Neuroscience. Ljudjem s hudo depresijo, so se po šestih mesecih uživanja sredozemske prehrane obogatene z ribami, simptomi bolezni znatno zmanjšali: "Pri udeležencih, ki so jedli mediteransko prehrano, smo ugotovili kar 45 odstotno izboljšanje," je dejala avstralska raziskovalka Natalie Parletta.

hujšanje, teža Raziskava Zdravje Glede na najnovejše raziskave najprimernejša sredozemska dieta

Strokovnjaki so ugotovili, da je sredozemska prehrana blaži simptome anksioznosti in tako vpliva na boljšo kvaliteto življenja. Prav tako se je pokazalo, da je poraba večjih količin zelenjave povezana z manj stresa in pozitivnimi čustvi, večje količine sadja pa z manjšo anksioznostjo, bolj pozitivnimi občutki in odnosi.

Depresija NIJZ Zdravje Depresija: Razprši se na tisoče simptomov

Po mnenju strokovnjakov sredozemska prehrana ni le prehrana, ampak tudi način življenja.

smoothie, napitek, zelenjava Zdravje Prehrana

Sredozemska dieta vključuje živila, bogata z rastlinskimi vlakninami, kot jih najdemo v žitaricah, vsebuje več rib, manj rdečega mesa, zmeren pa je tudi vnos jajc, mlečnih izdelkov ter perutninskega mesa.

Najpomembnejši vir maščob je seveda oljčno olje, najpomembnejše sladilo je okološki med, začinimo jo z rožmarinom in baziliko. Tudi po mnenju medicine je takšna prehrana rešitev za mnoge zdravstvene tegobe 21. stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.