Pri zelenem čaju je zelo pomemben način priprave, saj je od tega odvisno, kako bo čaj učinkoval.
Pred pripravo čaja se pozanimajte, na kakšni temperaturi je potrebno kuhanje čaja, ki ste si ga kupili. Najpogosteje moramo vodo pri kuhanju zelenega čaja segreti na 80 stopinj Celzija, saj lahko višje temperature uničijo čaj.
Za poživljajoč učinek pustite čaj v skodelici vode stati dve minuti. Če bi pa želeli zmanjšati količino teina v čaju, lahko prelijemo liste z vročo vodo, ki jo nato odlijemo stran. Za pripravo čaja pa uporabimo novo vodo.
Če bi se radi izognili driski, pustite poparek stati deset minut, kar bo razvilo trpkejši okus. Čaj lahko prelijete še enkrat z enako količino sveže zavrete vode, vendar bo ta imel manj izrazito aromo.
Pri pogostem pitju večjih količin čaja se lahko pri ljudeh z občutljivim želodcem pojavijo različni stranski učinki. Najpogostejši so povečano izločanje želodčne kisline, razdražen želodec, zmanjšanje teka, zaprtje ali driska.
Zdravilna moč zelenega čaja
Zeleni čaj vsebuje do 25 odstotkov polifonih spojin, ki so odgovorne za njegovo zdravilno delovanje. Ker je močan antioksidant, deluje kot lovilec prostih radikalov, zaradi česar zeleni čaj preprečuje nastanek nekaterih rakavih bolezni. Spodbuja prebavo, zmanjšuje raven škodljivega LDL-holesterola in zvišuje raven koristnega HDL-holesterola v krvi ter ščiti srce in ožilje.
Zeleni čaj pijte vsak dan, saj ima ta za zgoraj omenjene zdravstvene težave najboljši preventivni učinek. Poleg tega deluje protibakterijsko in spodbuja razstrupljanje telesa. Če ste na dieti, vsak dan spijte vsaj dve skodelici zelenega čaja. Poleg tega, da boste telo očistili strupenih snovi, zeleni čaj spodbudi presnovo, zmanjšuje tek in učinkuje kot naraven topilec maščob.
anja.scuka@zurnal24.si