Zdravje > Prehrana
1879 ogledov

Gospodinje, zato čim manj solite hrano

Sol
Pogosto slišimo, da je pretiravanje s soljo škodljivo. Pa veste zakaj?

"Ugotovljeno je bilo, da lahko kar 80 odstotkov srčno-žilnih bolezni, kapi in sladkorne bolezni tipa II ter 40 odstotkov rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenja, ki med drugim vključuje tudi manjši vnos soli," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Dodajajo, da so ljudje predvsem v razvitih državah vajeni precej močne slanosti hrane: "Pravzaprav tako zelo, da pogostokrat odklanjamo hrano, ki za naš okus ni dovolj slana. Te navade se držimo, čeprav je bilo z raziskavami že večkrat ugotovljeno, da živila in obroki, ki jih uživamo, vsebujejo preveč soli."

Priporočilo zdravega prehranjevanja navaja, da naj bi dnevno zaužili manj kot pet gramov soli.

Ker se mnogi sploh ne zavedajo, koliko soli na dan vnesejo na telo, so na njihovi spletni strani nesoli.si podali pomoč, kako si s pomočjo deklaracije na živilih izračunamo, koliko soli smo pojedli. 

"Natrij je običajno označen z enoto mg/100g in kuhinjska sol z g/100 g. Vsak izdelek, ki vsebuje več kot 1,5 g soli/100 g ali več kot 0,6 g natrija/100 g, ni primeren za vaše zdravje," pojasnjujejo. Svetujejo, da izbirate živila, ki vsebujejo do 0,3 grama soli na sto gramov oziroma 0,1 grama natrija na sto gramov.

Dodajajo, da je za pretvorbo natrija v sol oziroma v natrijev klorid treba vrednost pomnožiti z 2,5. 

trdokuhana jajca lupine Zdravje prehrana

V kratkem času in brez težav

Pravijo, da se človeški organizem v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na nižjo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani: "Raziskave z manjšim in s postopnim zmanjšanjem vnosa soli in z vzdrževanjem tega za osem do 12 tednov so pri preiskovancih namreč pokazale, da se je potreba po soli občutno zmanjšala. Količina soli, uživana pred zmanjšanjem, pa je postala po njem celo neprijetna."

Primoročen dnevni vnos soli bi potemtakem lahko hitro dosegli. 

Priporočen dnevni vnos soli je za dojenčka 0,3 grame na dan (oziroma 100 mg Natrija), za dojenčka 0,5 grama na dan (180 miligramov Natrija), za malčke 0,8 grama soli na dan (300 miligramov Natrija), za otroke med četrtim in sedmim letom en gram soli na dan (410 miligramov Natrija), za otroke do desetega leta 1,2 grama soli (460 miligramov Natrija), za mladostnike in osrasle pa 1,4 grama soli na dan oziroma 550 miligramov Natrija).

 

Zakaj je sol tako škodljiva

"Ob vsakodnevni prekomerni količini soli v prehrani se naš krvni tlak kronično poviša, povišan krvni tlak pa je s svojimi posledicami, koto so bolezni srca in ožilja, eden glavnih povzročiteljev smrti," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu.  

Prekomerne zaužite količine soli so po njihovih navedbah povezane tudi s pojavom osteoporoze, ledvičnih kamnov, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in celo želodčnega raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.