Na institutu za nutricionistiko so zbrali podatke o vrednosti sladkorjev in vlaknin v sadju, ki je prav v tem času najpogosteje na našem jedilniku oziroma ga je trenutno največ na tržnicah pa tudi policah naših trgovin.
Gre seveda za jabolka, hruške, mandarine, pomaranče, kivi in banane.
Po količini sladkorjev najbolj izstopajo pomaranče in mandarine, kar pomeni, da to sadje ni najbolj primerno, če želimo shujšati.
Saharoza, ki jo najdemo v kuhinjskem sladkorju in glukoza namreč sprožata največji glikemični odziv, zato se tem sadjem nikakor ne smemo pretiravati.
Ko je razvidno iz tabele najmanj sladkorjev vsebujejo jabolka in hruške, čeprav pri tem ne smemo pozabiti na vlaknine, ki še kako pomagajo pri prebavi. Najbolj bogate z njimi so banane in kivi.
Sadje naj bo torej ves čas na našem jedilniku, po priporočilih strokovnjakov si ga privoščimo dve porciji na dan, ostale tri naj vsebujejo zelenjavo.
Sadje je namreč bogato z vitamini,minerali in antioksidanti, ki ščitijo naše telo in ga vzpodbujajo k delovanju.
dezurni@zurnal24.si