Zdravje > Prehrana
68 ogledov

Ribja palčka ni riba

ribje palčke Profimedias
Ribje palčke po katerih posegajo tudi tisti, ki predvsem zaradi kosti, niso ljubitelji rib, povavadi pa so všeč tudi otrokom, niso dobra alternativa za sveže ribe, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Ribje palčke pogosto vsebujejo le 65 odstotkov rib (lahko tudi manj), v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe ter imajo v večini primerov neugodno razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3."Pogled na sestavine ribjih palčk razkrije, da večina vzorcev vsebuje 65 odstotkov rib. V večini primerov je v palčkah aljaški polak, ki sodi med bele ribe," pravi Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Panada, olje in voda

"Kar okoli 35 odstotkov sestavin izdelka sta "panada", maščoba oziroma olje, v katerem so bile palčke predhodno toplotno obdelane, in dodana voda." Panada je običajno narejena iz pšenične moke, škroba (krompirjevega), soli, kvasa in začimb (npr. poper, paprika, kurkuma). Proizvajalci pri predhodni toplotni obdelavi ribjih palčk običajno uporabljajo sončnično, repično in rastlinsko olje.

Malo beljakovin in veliko maščob

"Ugotovili smo, da imajo vsi preverjeni vzorci razmeroma malo beljakovin in veliko maščobe, če jih primerjamo z ribami. Morda se sicer na prvi pogled takšna primerjava ne zdi smiselna, saj ribje palčke vsebujejo tudi "panado". Ob vedenju, da ribje palčke pogosto ponujamo našim otrokom kot "ribe", pa je le dobro vedeti, da med ribi in ribjo palčko obstaja kar nekaj razlik," opozarja  Pajk Žontarjeva in dodaja: "Glede vsebnosti soli pa bi večini zasvetila oranžna luč."

Nimajo okusa po ribi

Skupina šolanih senzoričnih preskuševalcev je preverila tudi zunanji videz in barvo zamrznjenih in ocvrtih ribjih palčk, pri ocvrtih palčkah pa tudi sestavo vsebine, barvo, teksturo, vonj in okus. Preskuševalci so pri nekaterih vzorcih grajali prav to, da ribje palčke niso imele okusa po ribi, da je bil ta preveč moknat, masten, prazen in voden. Med pogostejšimi očitki je bila tudi mehka in vodena tekstura vsebine ter pretemna (siva) barva, izpostavljajo na ZPS.

Sveže ribe ugodnejše

Za izdelke na testu so na ZPS odšteli med 3,31 in 9,35 evra/kg. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je za nakup rib takšna cena več kot ugodna, pa pri tem ne gre pozabiti, da je rib v tovrstnem izdelku le okoli 65 odstotkov, drugo pa potrošniki plačamo za dodane drobtine, različne vrste škroba, olje, začimbe, sol in ne nazadnje tudi za dodano vodo. V tej luči postanejo cene marsikaterih svežih rib ugodnejše.

 
Komentarjev 12
  • Papaja Popi 09:46 04.marec 2016.

    Če sam ješ smeti, ne pričakuj , da jih bodo drugi tudi.

  • Papaja Popi 09:46 04.marec 2016.

    Če sam ješ smeti, ne pričakuj , da jih bodo drugi tudi.

  • c1305166 09:42 04.marec 2016.

    To je povzetek testa izdelkov, ki je izšel v reviji Zveze potrošnikov Slovenije, kjer so testirane konkretne znamke in vse lepo piše.