Tipično kosilo za pusta pa lahko še dodatno obremeni naše telo. Sto gramov tradicionalne svinjske pečenke ima okoli 450 kalorij, sto gramov ocvrtkov pa kar 750 kalorij. Seveda ne gre le za kalorije, ampak tudi za škodljive maščobe.
Škodo mastne pustne hrane lahko nekoliko zmanjšate, če ob njej uživate veliko zelenjave in vlaknin, si kot prilogo privoščite kislo zelje ali repo, ne pozabite pa niti na solato.
Zdravi recepti Tejani
Lahko pa spremenite tradicijo in si za pusta privoščite nekaj zdravega in zato nič manj okusnega. Nekdanja tekmovalca šova Gostilna išče šefa Teja Perjet in Jani Jugovic, ki imata med drugim tudi svoje Tejani kuharske delavnice in dogodke, sta pripravila nekaj izjemno okusnih in zdravih receptov, ki jih lahko pripravite za pustno kosilo.
Za predjed svetujeta ajdov kruh z orehi in sončničnimi semeni ter tunin tartar.
Za slasten kruh potrebujete:
- Ajdova moka 200g
- Mineralna voda 2dl
- Orehi 30g
- Sončnična semena 10g
- Konopljino olje 2jž
- Sol 1 čž
Kruh pripravimo tako, da orehe in semena prepražimo in ohladimo. Vse ostale sestavine na hitro zmešamo z mikserjem in vlijemo v modelček za kruh, potresemo z orehi in semeni ter pečemo na 160 stopinjah celzija, eno uro.
Za tunin tartar potrebujete:
- File tune 100g
- Avokado 40g
- Česen 1 strok
- Limetin sok 1jž
- Kisle kumarice 1kom
- Sol
- Bel Poper
File tune narežemo na trakce in na fino nasekljamo. Avokado olupimo in pretlačimo skozi cedilo, takoj zalijemo z limetinim sokom ter primešamo tuni. Kisle kumarice naribamo, česen pa nasekljamo ter oboje primešamo tuni in avokadu. Vse dobro zmešamo in začinimo po okusu. Postavimo v hladilnik za 30 minut in postrežemo.
Brezgluteinska pita
Da si boste pustno kosilo resnično zapomili, Teja in Jani predlagata pripravo zdrave brezgluteinske pite. Za testo potrebujete:
- Ajdova moka 225g
- Grahova moka 25g
- Maslo 65g
- Rumenjaki 3kom
- Voda 2žlice
Moke presejemo, dodamo maslo, rumenjake in vodo ter zgnetemo testo. Zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku 20 minut. Razvaljamo in ga položimo v modelček za pito.
Za nadev si priskrbite:
- Mlada špinača 200g
- Por 1kom
- Maskarpone 100g
- Rikota 100g
- Sladka smetana 300g
- Rumenjaki 2kom
- Jajce 2kom
- Parmezan 50g
- Sol, poper
- Maslo 1jž
Por narežemo na kolobarje in ga na hitro prepražimo na maslu, dodamo mlado špinačo, premešamo in odstavimo. Vse ostale sestavine združimo in premešamo. Dodamo špinačo in por, premešamo in vlijemo na testo v modelčku za pito. Po vrhu naribamo parmezan in pečemo na 160 stopinjah Celzija, za približno eno uro.
Pirini rezanci z vrta
Lahko pa se odločite tudi za "pirine rezance z vrta". Za testo potrebujete:
- 250 pirine moke
- 150 g pšenične bele moke
- 3 cela jajca
- 2 rumenjaka
- Ščep soli
- 1 čž konopljinega olja
Sestavine zmešamo in zamesimo testo, zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi 30 minut, razvaljamo in narežemo na rezance.
Za omako pa veliko zelenjave:
- Bučka 1kom
- Korenje 1kom
- Rumeno korenje 1kom
- Koleraba 1kom
- Rdeča paprika 1kom
- Zelena paprika 1kom
- Zelenjavna osnova 2dl
- Bazilika 5 listov
- Češnjev paradižnik 5kom
- Maslo 50g
- Olivno olje
- Sol
Bučko zrežemo na kocke in jo prepražimo na maslu, solimo ter zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo do mehkega. Precedimo in zblendamo v pire ter zmešamo z zelenjavno osnovo. Vso ostalo zelenjavo razen paradižnika očistimo in zrežemo na kocke. Na olivnem olju najprej prepražimo korenje in kolerabo, po 5 minutah dodamo papriko ter prepražimo na hitro. Dodamo liste bazilike in na polovice narezane paradižnike, zalijemo z osnovo in zavremo. Vmešamo al dente skuhane rezance in postrežemo. Pa dober tek!