Jagode vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin.
Varujejo pred infekcijami
Na Inštitiu za nutricionistiko, kjer nam ta sadež še kako svetujejo, navajajo, da mu značilno rdečo barvo dajejo pigmenti antocianini, ki so hkrati antioksidanti: "Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnin," še pojasnjujejo na našem institutu.
Odlično dietno živilo
Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pridieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice.
" Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in tudi nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati. Adiponektin vpliva na izgorevanje maščob skupaj s hormonom leptinom, ki vpliva na izgubo oziroma povečanje telesne teže," pojasnjujejo nutricionisti in dodajajo, da bo takšna dijeta učinkovita le, če se bomo ob tem še uravnoteženo prehranjevali.
Alergični na njihovo rdečo barvo
Čeprav so jagode koristne, je treba paziti na njihovo pogosto onesnaženost s pesticidi. Zato kupujmo ekološko pridelane, saj je takšna predelava, kar se pesticidov tiče, zelo strogo regulirana
Kar se alergij tiče, naj bi jih sprožil alergen, povezan z rdečo barvo jagod. Sicer naj bi jih alergiki dobro prenašali, če jih pretlačijo skozi sito in pomešajo z nekaj kalcija, predlagajo na inštitutu.
Kupimo zrele s pecljem
Če želimo zaužiti čim bolj kvaliteten sadež, moramo biti pozorni pri izbiri jagod, še opozarjajo na inštititu in dodajajo, da je seveda najboljši sadež tisti, ki smo ga nabrali na domačem vrtu:
"Če to ne gre, kupujmo povsem zrele sadeže s pecljem, svetlejše barve in srednje velikosti. Velike in močno rdeče jagode so lahko polne vode in hitro rasle ter dozorele s pomočjo pomožnih tehnoloških sredstev in sintetičnih gnojil," priporočajo.
dezurni@zurnal24.si
Ne kupujem dokler ne bodo 1 eur/kg.
Všeč mi je en kup "naj bi"-jev v kvazičlanku in neumnost o "alergiji na rdečo barvo". Ampak ni težav, ko jagode "pretlačiš skozi sito", bo pa rdeča barva ostala na situ in vse bo v redu, japajade. Na strani takozvanega… ...prikaži več "inštituta", ki je v resnici navaden zavod, pa ni najti podatka ene osebe, ki bi zastavila svoje ime zanj.
Poznam alergijo na jagode... toda le pri špricanih se pojavi reakcija, pri normalnih pa sploh ne.