Zdravje > Prehrana
8358 ogledov

Pozor, umik živila zaradi nevarne listerije

Nakupovanje
V živilu zaznali prisotnost bakterije Listeria monocytogenes.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v vzorcu bakalarja proizvajalca Rival trade iz Trzina ugotovila prisotnost bakterije listerija. Nosilci živilske dejavnosti, ki so vključeni v distribucijo spornega lota, izvajajo umik živila s trga.

Tržno ime živila, v katerem so zaznali prisotnost bakterije Listeria monocytogenes, je Bakalar na belo v 140 gramskem pakiranju v plastični posodici. Rok uporabe je 1. avgust 2019, ime serije pa je L839.

Kupce živila prosijo, naj izdelka ne zaužijejo, za vračilo izdelka pa naj se obrnejo na mesto nakupa oziroma na omenjeno podjetje na telefonsko številko 01 561 04 00.

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Na Nacionalnem inštututu za javno zdravje ( NIJZ) pojasnjujejo, da gre za bolezen živali, ki se prenaša na ljudi. Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih.

"Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili," opozarjajo. Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah

S kliničnimi znaki zbolimo redko

Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje.

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih.

NIJZ: "Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.