Nova študija je pokazala, da lahko hitrost, s katero presnavljamo kofein, vpliva na našo težo, čeprav bodo potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, ali je pitje več kave koristno.
Dipender Gill, klinični znanstvenik na Imperial College London je pojasnil, da prejšnje študije niso pokazale vzročno-posledične povezave med kofeinom in telesno težo, vendar je njegova nova študija, objavljena v v reviji BMJ Medicine obravnavala genetiko, zaradi česar so zaključki bolj zanesljivi.
Po njegovem "95 odstotkov kofeina presnavlja encim" in da dva gena, imenovana CYP1A2 in AHR, vplivata na delovanje in raven tega encima. "Z analizo genetskih variacij, zaradi katerih ljudje presnavljajo kofein hitreje ali počasneje, smo ugotovili, da imajo tisti, ki presnavljajo počasneje, zaradi česar so bile ravni kofeina v krvi višje, nižji indeks telesne mase in manjše tveganje za sladkorno bolezen," je dejal. "To počne kofein v plazmi."
Pojasnil je, da na populacijski ravni to pomeni, da imajo ljudje, ki počasneje presnavljajo kofein, večjo verjetnost, da bodo vitki in imajo manjše tveganje za sladkorno bolezen. "Če presnavljate hitreje, imate nižje ravni kofeina v plazmi in v povprečju na populacijski ravni imate nekoliko večje tveganje za sladkorno bolezen in imate nekoliko višji indeks telesne mase."
Gill je dejal, da trenutno ni jasno, kolikšen delež prebivalstva presnavlja kofein hitreje. Študija je vključevala skoraj 10.000 ljudi, ki so sodelovali v šestih dolgoročnih raziskavah.
dezurni@styria-media.si