Zdravje > Prehrana
4871 ogledov

Novo odkritje: Kislina v tem sadežu lahko pomaga pri hujšanju

Hujšanje in tehtanje Profimedia Hujšanje in tehtanje
Pri miših, ki so štiri do pet tednov prejemale elenolno kislino, zaznali do 10,7-odstotno zmanjšanje debelosti.

Raziskovalci z univerze Virginia Tech so izvedli poskuse na miših, ki so pokazali, da elenolna kislina iz oljk učinkovito znižuje krvni sladkor in pomaga pri izgubi teže. Ugotovili so, da so po samo enem tednu debele miši s sladkorno boleznijo, ki so jim peroralno dajali elenolno kislino, tehtale bistveno manj in so pokazale boljšo regulacijo krvnega sladkorja (glukoze), piše Medicalxpress

 | Avtor:
Kljub nizki naravni vsebnosti elenolne kisline v olivah, znanstveniki upajo, da bi njihova raziskava lahko vodila do razvoja varnih in cenovno dostopnih naravnih proizvodov za nadzor debelosti in sladkorne bolezni tipa 2 pri ljudeh. “Spremembe življenjskega sloga in ukrepi javnega zdravja imajo omejen vpliv na naraščajočo razširjenost debelosti, ki je eden od glavnih dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen tipa 2,” je pojasnil glavni raziskovalec Dongmin Liu, profesor na Oddelku za prehrano ljudi, hrano in vadbo na Univerzi Virginia Tech.

Liu poudarja, da so obstoječa zdravila proti debelosti neučinkovita pri dolgoročnem vzdrževanju izgube teže, so draga in predstavljajo tveganje za zdravje. Njegova ekipa si prizadeva za razvoj varnejšega, cenejšega in večnamenskega zdravila, ki bi preprečevalo pojav presnovnih motenj in sladkorne bolezni tipa 2.

Na strokovni konferenci v Chicagu so Liu in njegovi sodelavci predstavili rezultate raziskave, ki je pokazala, da je pri miših, ki so štiri do pet tednov prejemale elenolno kislino, prišlo do 10,7-odstotnega zmanjšanja debelosti. Prav tako so se raven krvnega sladkorja in občutljivost za inzulin znižale na primerljive ravni zdravih, vitkih miši.

dezurni@styra-media.si

 

Komentarjev 2
  • PPiikkaa 08:42 06.julij 2024.

    Najboljši je star francoski recept: m'n žri!

  • mph2 07:49 05.julij 2024.

    Ma nehajte že enkrat s temi bedarijami. Kdor ima težave s tem mora zamenjat vrsto hrane. Dokler se nažira s sladkorji in hidrati na sploh in mu to nabija inzulin, mora najprej to rešit. In ga ni čez keto tukaj.