Zdravje > Prehrana
116 ogledov

Meniji "brez glutena", ki to niso

natakar Shutterstock
Med 18 meniji, za katere so dobili zagotovila, da glutena ne vsebujejo, je bilo le 12 takih, ki ga tudi dejansko niso.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so obiskali 20 dobro obiskanih gostinskih obratov po Sloveniji, da bi preverili, ali hrana, ki jo naročijo z zagotovilom, da ne vsebuje glutena, takšna tudi dejansko je.

Povedali so, da imajo celiakijo

Preden so naročili hrano, so gostinskemu osebju jasno in nedvoumno povedali, da imajo celiakijo in glutena ne smejo uživati. V 18-ih obratih so jim zagotovili, da jim lahko ponudijo obrok`brez glutena´, v dveh pa so jih po njihovem naročilu opozorili, da naročena hrana nekaj glutena vendarle vsebuje.

In rezultati? "Statistično so rezultati dobri, za bolnike pa zagotovo ne," pravijo pri ZPS. Izmed 18 menijev, za katere so dobili zagotovila, da glutena ne vsebujejo, je bilo le 12 takih, ki ga tudi dejansko niso.

Trije od vzorcev, v katerih so našli gluten, so vsebovali več, trije pa manj kot 20 mg glutena/kg živila, kar je zakonsko določena meja, da je lahko živilo označeno kot 'brez glutena´.

Neprimeren postopek priprave hrane

Obroki, ki so presegli 20 mg/kg glutena, so za osebe s celiakijo neprimerni, saj lahko izzovejo resno reakcijo in poslabšanje bolezni. Tudi pri obrokih, v katerih je bil gluten pod kritično mejo (20 mg/kg), previdnost ni odveč.

"Rezultati nakazujejo, da postopek priprave hrane ni bil takšen, da bi preprečeval vnos glutena," ugotavljajo pri ZPS. "Za zagotovitev varnega brezglutenskega obroka bodo morali v teh obratih več pozornosti nameniti preverjanju sestavin in higieni pri pripravi, kar še posebej velja za tiste, ki oglašujejo brezglutenske obroke."

Seznami alergenov skriti

V okviru raziskave so v gostinskih lokalih preverili tudi sezname alergenov, ki jih gostinci po zakonu morajo imeti. Ugotovili so, da sezname gostinci imajo, a so skriti očem. "Seznam, katere alergene vsebuje določena hrana, smo lahko našli prav v vseh gostinskih obratih, kar je dobra informacija. Res pa je, da je bil ponekod ta seznam tako `skrit´, da smo morali zanj prositi strežno osebje," ugotavljajo pri ZPS.

"Seznam alergenov je bil kar v nekaj gostinskih obratih izpisan s tako majhnimi ali slabo kontrastnimi črkami, da je bil praktično neberljiv. Večkrat smo tudi opazili, da je bilo na koncu dnevnega jedilnega lista pripisano, da lahko vse jedi vsebujejo sledi alergenov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.