Pri tistih, ki na teden pojedo najmanj štiri obroke krompirja (pečeni, kuhan ali pire) obstaja 11 odstotkov večje tveganje za visok krvni pritisk, kot pri tistih, ki krompir jedo le enkrat na teden, ugotavlja britanska študija. Kar se ocvrtega krompirja (pomfrita) tiče, je tovrstno tveganje še večje in sicer za 17 odstotkov.
- Preberite še: Visok krvni tlak dobiva razsežnosti globalne epidemije
V študiji objavljeni v britanski znanstveni reviji British Medical navajajo, da se je poznalo že pri enem samem obroku na teden; udeležencem raziskave so namreč namesto krompirja ponudili zelenjavo in tveganje za visok krvi pritisk se je tako pri moških kot pri ženskah znižalo na sedem odstotkov.
Živila z visokim GI hitreje sprostijo energijo, krvni sladkor se nenadoma dvigne in povzroči oksidativni stres, ki je potencialni vzrok za nastanek hipertenzije.
Ekipa je upoštevala več dejavnikov, tudi težo pri ljudeh, vendar se rezultati niso bistveno spremenil. Na splošno so strokovnjaki analizirali podatke 187 tisoč moških in žensk v obdobju dvajsetih let.
Uživajmo ga v zmernih količinah
Kljub ugotovitvam, strokovnjaki ne odsvetujejo uživanje tega sicer v mnogočem zdravega živila; neolupljen pečeni krompir na primer vsebuje veliko kalija.
Krompir je bogat s C vitaminom
Nasploh so v krompirju številne pomembne zaščitne snovi, minerali in vitamini. V sto gramih krompirja je 350 miligramov kalija, deset miligramov kalcija, 45 miligramov fosforja, 25 miligramov magnezija in 0,7 miligrama železa, vsebuje pa tudi niacin, cink in vitamine skupine B. Presenetljiva je velika koncentracija vitamina C v krompirju, v sto gramih krompirja je kar dvajset miligramov tega, za zdravje izredno pomembnega vitamina.
Prijavljam napako, in to kar precejšnjo: Pravilno se reče gestacijski diabetes, ne pa gastracijski diaetes.