Na količino popite kave vplivajo tudi geni. Posamezniki z gensko variacijo PDSS2 naj bi v povprečju spili eno skodelico kave na dan manj kot tisti, ki te genske različice nimajo. To je pokazala analiza genskih podatkov več kot 1.200 ljudi v Italiji. Do podobnih zaključkov pa so prišli tudi raziskovalci na Nizozemskem.
Rabijo manjšo dozo
Sodeč po ugotovitvah, PDSS2 zmanjšuje sposobnost celic za razgrajevanje kofeina, kar pomeni, da ta v telesu ostane dlje časa, zaradi česar posamezniki, ki imajo to gensko različico, rabijo manjšo dozo kave, da dobijo enak kofeinski učinek.
"Rezultati raziskave še dodatno potrjujejo izsledke drugih študij, da je naša nagnjenost k pitju kave pogojena z geni," je dejal njen avtor Nicola Pirastu z Univerze v Edinburgu. Ob tem je dodal, da je za dokončno potrditev biološke povezanosti med PDSS2 in pitjem kave treba narediti še dodatne študije.