Zdravje > Prehrana
1945 ogledov

Kapusnice: Zaradi te sestavine manjše tveganje za razvoj zelo pogostega raka

Rak debelega črevesa drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji.

Znano je, da se zdravje začne v črevesju, zato je primerna prehrana še kako pomembna, saj lahko z njo bistveno izboljšamo in celo ozdravimo številne težave.

Med najbolj vsestranska živila sodi zelenjava iz družine križnic-  po križni obliki cvetov s štirimi cvetnimi listi. Sem spadajo: belo in rdeče zelje, brokoli, kodravi ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, za katere je že znano, da delujejo antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno, znižujejo holesterol, ter zmanjšajo tveganje za nekatere oblike raka.

ohrovt | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Britanski znanstveniki so zdaj ugotovili in podrobneje pojasnili, kako nekatere vrste zelenjave, zlasti iz sorte kapusnic (cvetača, brokoli, ohrovt) zmanjšajo tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in rezultate objavili v priznani reviji Imunnity. 

Da določene sestavine v zelenjavi preprečujejo raka debelega črevesa, je skupina raziskovalcev Inštituta Francisa Cricka dokazala na miših, povzema Science News.

Rak debelega črevesa Bodite pozorni Zdravje To je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji

V kapusnicah so odkrili antikancerogene kemične spojine, ki se sproščajo v času, ko zelenjava prehaja v debelo črevo. Znanstveniki so se osredotočili na kemično spojino, znano kot indol-3-karbinola, ki se sprosti med žvečenjem brokolija, ohrovta ali zelja. 

V študiji opravljeni na laboratorijskih miših je raziskovalce še zanimalo, kako debelo črevo odreagira na omenjeno snov oziroma kako ta snov pripomore k obnovi sluznice.  

Znanstvenica Gitta Stockinger, ki je sodelovala v študiji, pojasnjuje, da se sestavina v tej zelenjavi med potovanjem do želodca spremeni v spojino Indol-3-karbinolol, ki potuje naprej po črevesju. Raziskave I3C so pokazale, da derivati te spojine pomagajo deaktivirati močan estrogen(4-hidroksiestron), ki pospešuje rast tumorja.

Raziskovalci optimistični

Študija je pokazala, da živila, bogata z indoli ščitijo miši pred razvojem rakotvornih celic, tudi tistih, ki so jim pri predhodno opravljeni genetski analizi ugotovili visoko tveganje za razvoj karcinima. "Tudi po tem, ko so se nekateri tumorji že razvili, smo jih z primernim načinom prehrane, ki je vsebovala to zelenjave, naporedovanje tumorja ustavili,"  je dodala Dr. Stockingerjeva, ki je dodala, da imajo raziskovalci po tem veliko razlogov za optimizem. 

TZlepotazdravje 13.04.11, oreski, mandeljni, orehi, hrana, foto: shutterstock Zdravje Z oreščki za 40 odstotkov manjše tveganje, da se ponovi

Bolj kot zelenjavo žvečimo, bolj se te sestavine sproščajo. Raziskovalka ob tem svetuje, da "surove zelenjave pred uporabo ne smemo predolgo kuhati, saj  s tem uničimo te koristne snovi, ki preprečujejo raka debelega črevesa."  Namesto, da jo kuhate na pari, jo, če že morate, raje na hitro popecite.

Samo s hrano sicer ne boste mogli preprečiti ali premagati raka, lahko pa si pomagate.

Rak debelega črevesa v Sloveniji

Rak postaja v Sloveniji  vse večji javnozdravstveni problem, saj je njegova pogostnost vse večja. Vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica izmed novih primerov jih umre. Več kot tri tisoč bolnikov zboli za enim od rakov prebavil, med katerimi z dobrimi 1500 primeri na leto prednjači prav rak debelega črevesa in danke. 

S presejalnimi programi je mogoče marsikaj preprečiti, v Sloveniji  pa za to skrbi Program Svit. Presejanje za raka debelega črevesa in danke pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih s preprostimi preiskavami ali testi.

Zdravnik Brezplačno in učinkovito Zdravje Kako je to mogoče? Vsak tretji se ne odzove na vabilo