"Pri kuhi sem navajena uporabljati jušne kocke, v trgovinah pa so naprodaj tudi različne jušne osnove, ki jih še nisem preizkusila. Zanima me, kakšna je razlika med obema izdelkoma," sprašuje bralka, ki jo zanima, ali je jušna osnova vendarle boljša izbira...
Kakovostnejša in dražja...
Jušna osnova je v primerjavi s kocko precej dražja odgovarja Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije ( ZPS). Ker nekateri potrošniki ne želijo kupovati prehranskih izdelkov s sintetični oječevalci okusa, ki jih kocka vsebuje, so se proizvajalci temu prilagodili z jušnimi osnovami, ki teh adtitivov ne vsebujejo.
Mesa le za vzorec
Lastnosti izdelka seveda prepoznamo z deklaracije, kjer piše, da jušna kocka vsebuje stisnjene suhe sestavine, pri čemer je mesa (npr. kokošjega) le za vzorec. "V kocki je največ soli (okrog 50 odstotkov), maščobe, na tretjem mestu med sestavinami so ojačevalci okusa (aditivi), kot so mononatrijev glutamat, inozinat in gvanilat, ki so po navadi pridobljeni sintetično, sledijo pa jim sladkorji in različne začimbe ter izvlečki začimb, " pojasnjuje Petermanova.
Jušno osnovo, ki se jo seveda da pripraviti tudi doma, proizvajalci pripravijo tako, da najprej skuhajo juho iz vode in mesa, jo zgostijo, nato dodajo še sol, maščobo, kot ojačevalec okusa pa izvleček kvasa ter nekaj sladkorja in začimb. "Jušna osnova je v primerjavi s kocko bolj kakovosten izdelek in zato tudi precej dražji," dodaja predstavnica ZPS.
dezurni@zurnal24.si