Znano je, da cvrte jedi, pa preveč slani krompirček, hamburgerji, pice, hitra prehrana skratka, škodijo zdravju, čeprav so seveda zelo okusni. Zdaj strokovnjaki opozarjajo še na embalažo, ki je po njihovem še bolj škodljiva od vseh teh jedi, saj vsebuje strupene kemikalije.
V embalaži lahko odporna kemikalija
Kot navaja britanski The Independent, je namreč papir ( škatle, vrečke), v katerem vam proizvajalci restavracij s hitro prehrano postrežejo svoje jedi, prevlečen s kemično spojino odporno na maščobo. Kot je pokazala nedavna ameriška raziskava, gre za flouridne spojine, ki jih v nekaterih primerih povezujejo tudi z rakom.
Raziskovalci so analizirali 400 kosov embalaže iz restavracij s hitro prehrano po ZDA in ugotovili, da se je največ toksičnih spojin (56 odstotkov) nahajalo v embalalaži s kruhom in deserti, v škatlah za pice ter kartonastih škatlah za kokice. Manj ( 20 odstotkov) toksičnih spojin so našli v mastnem papirju, v katerega zavijajo hamburgerje.
Prisotne povsod
PFAS so sodobne kemikalije, ki se sicer nahajajo v mnogo izdelkih, ki jih dnevno uporabljamo in uživamo; sedežne odporne na madeže, posode na katere se hrana ne prijemlje, pohodniški čevlji in celo nitke za zobe, čistila, barve laki, ker zagotavljajo lastnosti kot so vodoodbojnost, vodoodpornost in nelepljivost.
Neodvisne študije o škodljivosti na zdravje
Dolgoročne študije so pokazale, da je izpostavljenost PFAS povezana z odpovedjo jeter, zmanjšano plodnostjo, endokrinimi motnjami , povišanim krvnim tlakom v nosečnosti, prirojenimi okvarami, motnjami ščitnice, visokim holesterolom, debelostjo, artritisom, levkemijo, limfomom ter rakom jajčnikov, rakom na modih in ledvicah...
Dokazano je tudi, da so učinki izpostavljenosti PFAS škodljivi tudi pri manjši izpostavljenosti.
dezurni@zurnal24.si