Večina čokolado povezuje z nezdravo prehrano in slabimi razvadami. Pa ni nujno tako. Kakav vsebuje flavanol, ki ima mnoge dobre lastnosti.
Ljudje, ki so vsaj enkrat na teden jedili čokolado, so se bolje odrezali na testih za preverjanje kognitivnih ( miselnih sposobnosti), je pokazala najnovejša raziskava, objavljena v znanstvenem časopisu Apepetite.
Kakav namreč vsebuje snov flavanol, ki ni le odličen antioksidant, blagodejno vpliva tudi na naše kognitivne funkcije; mišljenje, orientacijo v prostoru, razumevanje, računanje, učenje, govor.
V raziskavi zdravstvenih inštutov iz Nemčije, Avstralije in Luxemburga je sodelovalo 968 ljudi, starih od 23 do 98 let.
Pri tistih, ki so čokolado jedli vsaj enkrat na teden, se je pokazalo tudi manjše tveganje za povišanje krvnega tlaka in diabetesa tipa dve.
- Preberite še: Kje se začne njena pot
Najpomembnejše dejstvo ste pa izpustili! Čokolada mora biti temna in ne tisto umetno nabito sranje s sladkorjem