Zdravje
2986 ogledov

Stanje se je občutno poslabšalo, takšne so projekcije za naprej

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji
1/5
IJS
Ob trenutni dinamiki se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo od 100 do 500.

Sveža projekcija širjenja covida-19, ki jo je pripravil Institut Jožef Stefan, upošteva zadnje podatke o novih potrjenih okužbah. Število potrjenih okužb je v sredo še višje kot v torek, ko jih je bilo potrjenih 356. Včeraj je bilo namreč potrjenih 387 novih okužb. 

"Ocenjeno reprodukcijsko število R je 1,60 (podvojitveni čas 10,6 dni ob 4 uvoženih/dan) in je močno narastlo, kar ne obeta nič dobrega, še posebej, ker so številke že velike," napoveduje IJS v projekciji širjenja covida-19. Med možnimi razlogi za naraščanje števila R navajajo začetek študijskega leta in/ali jesensko vreme (posledično zadrževanje v zaprtih prostorih) in/ali presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja. O tem, kako zasedene so kapacitete epidemiološkega zajezevanja sicer nimajo informacij. "Presežene kapacitete epidemiološkega zajezevanja bi pomenile pozitivno povratno zanko razmaha epidemije (več pozitivnih → bolj presežena epi kapaciteta → še več pozitivnih ...), kar bi močno povečalo R, ki bi lahko hitro postal predvidoma tudi večji od 2, podvojitveni čas pa krajši od 7 dni," pravijo. "Glede na hitro naraščanje R se nakazuje, da epidemiologom morebiti več ne uspeva sproti zajezevati širjenja odkritih okužb. Dokler se R ne bo ustalil, bo negotovost podanih napovedi velika."

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS
Z doslednim upoštevanjem samozaščitnih ukrepov bi lahko uspeli zmanjšati reprodukcijsko število. To bi moralo pasti na 0,95 ob 4 uvoženih primerih na dan, da bi epidemije začela pojenjati. Verjetnost za srečanje kužne osebe je že znatna, pravijo na IJS.

Ocenjeno sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila je R_ef_7dni=1,60 (včeraj 1,46) s podvojitvenim časom 10,6 dni (včeraj 13,3 dni). Ocenjeno sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila je R_7dni=1,58 (včeraj 1,36). Sedemdnevno povprečje uvoženih pozitivnih testov je približno 4 uvožene/dan (prejšnji teden 3 uvoženi/dan). 

Dokler reprodukcijsko število ne bo padlo na 0,9, bo epidemija sledila trenutni dinamiki. "V tem primeru bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju fluktuiralo v območju od 100 do 500 okoli trenutne povprečne vrednosti 259, ki bo sprva še naraščala in nato začela padati," so dodali. 

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS

Prognoza za stanje v bolnišnicah tokrat zajema tudi scenarij, po katerem epidemiologi ne uspejo več sproti zajezevati širjenja odkritih okužb in je reprodukcijsko število 2. V tem primeru bi lahko še pred koncem meseca imeli v bolnišnicah zasedenih 500 postelj z bolniki s covidom-19, kar je dober teden prej, kot bi se to zgodilo, če bi število R vztrajalo pri 1,6, kolikor znaša zdaj. V primeru, da je reprodukcijsko število 2, bi se strmo povzpelo tudi število ljudi, ki bi potrebovali intenzivno nego. Do 28. oktobra bi bilo takih že okoli 120.  

projekcija širjenje covida-19 v Sloveniji | Avtor: IJS IJS
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Covid_1984 14:31 08.oktober 2020.

    le lažite, ne bakajte, ne zavajajte nas več. v prvo je še mogoče šlo skozi, sedaj pa vam nihče več ne verjame.