Zdravje > Otrok
22400 ogledov

Fant je ostal brez obeh rok: "Ko je počilo, je bilo tako, kot bi počila bomba"

Pirotehnika
1/6
arhiv Žurnal24 Foto
Policisti in zdravniki o grozljivih posledicah uporabe pirotehnike.

"Vsi, ki smo danes tukaj, smo se zbrali zato, ker želimo opozoriti, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, posledice pa lahko nosite celo življenje," je na posebni novinarski konferenci v središču prestolnice opozoril Daniel Jug iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi. Letošnjo akcijo Bodi zvezda, ne meči petard je podprla tudi slovenska smučarka Ilka Štuhec. 

Dogodek so pripravili v času pred praznovanji božiča in novega leta, ko se množično uporablja različne vrste pirotehničnih izdelkov. Pri tem prihaja tudi do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb občanov nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard. 

petarde Pozor Zdravje Vznemirjujoči posnetki: Igrali so se s petardami

V lanskem času božično-novoletnih praznikov se je poškodovalo osem ljudi, od tega trije mladoletniki.

Vajeni vsega, vendar ...

Bojan Senčar, policist Policijske postaje Šentjur pri Celju, je ob tem spomnil na izkušnjo, ki jo je leta 2016 doživel pri opravljanju svojega dela. Obravnaval je dogodek, ko se je zaradi petarde hudo poškodoval mladoletnik. Fant je izkoristil odsotnost staršev in v svoji sobi prižgal petardo, ki pa mu je ni uspelo odvreči skozi okno. "Ko je počilo, je bilo tako, kot bi počila bomba," je povedal policist. Fant je ostal brez obeh rok. "Čeprav smo navajeni vsega, smo se kar zgrozili, ko smo vstopili v otroško sobo. Kri in koščki roke so bili po celotni sobi," je dodal policist Senčar.

"Podstrešno sobo, kjer je prižgal skrajšano vrvico petarde, imenovane čebula in kupljene od preprodajalca, je moč eksplozije dobesedno razdejala."

Moškega, ki je fantu prodal pirotehniko, so kmalu po tem tragičnem dogodku prijeli in ga kazensko ovadili ter s tem morda preprečili še kakšno podobno tragično zgodbo, vendar to ne odtehta dejstva, da je petarda, ki jo je prodal fantu, za vse življenje zaznamovala mladega človeka in njegovo celotno družino, je še povedal policist.

poškodbe po petardi Pozor Slovenija Zaradi petard ob obe roki

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Boštjan Plahutnik z Reševalne postaje Ljubljana je dodal, da pirotehnika lahko pušča zelo resne poškodbe. Po njegovih izkušnjah so to raztrganine dlani, zapestij, poškodbe obraza in oči. "Zadnji primer; gospod je skušal spustiti v zrak raketo, zaradi neke napake je prišlo do tega, da je ekspolozija nastala v roku dveh sekund. To se je zgodilo, čeprav ima vžigalna vrvica rakete deset minut časa za izgorevanje," je opozoril Plahutnik. 

Poškodbe so različne

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami zaradi pirotehničnih sredstev. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami.

Največ je mladoletnikov

Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. Rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe. Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami.

Dr. Simon Herman, iz Kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana, je dodal, da se poškoduje največ najstnikov, sledijo jim otroci do desetega leta. "Preventiva je do neke mere obrodila sadove, saj so v zadnjih 15 letih spremljanja statistike, te poškodbe upadle. Še vedno pa se srečujemo z eno do dvema hudima poškodovanima na leto, ki bosta zaradi tega imela manjšo ali večjo invalidnost vse življenje," je dejal travmatolog.

Poškodbe zaradi petard - UKC Ljubljana | Avtor: UKCLJ UKCLJ

Navodila in uporaba pirotehnike v Sloveniji

  • Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma do 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

  • V prvo kategorijo spadajo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so na primer tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane, je pojasnil Jug. 

  • Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer se odvijajo prireditve.
  • Globe za kršitve zakona se gibljejo med 400 in 1.200 evri.
  • Policisti posebej opozarjajo, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. "Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa naj dobro preverijo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku," je še povedal predstavnik Policije. 
Pirotehnika Pirotehnika Slovenija Zaradi petarde osem oseb odpeljali v klinični center
Komentarjev 5
  • Charlotte_Anton 14:00 21.december 2018.

    Prejšnji mesec sem zaslužil 32497 $ z uporabo spletnega najučinkovitejšega od treh do petih ur na mojem prenosnem računalniku in to je bilo tako čisto, da po mojem mnenju nisem mogel sprejeti kot verodostojno, če prej ne rabim te spletne ...prikaži več strani. če tudi vi hočete zaslužiti to vrsto ogromnega denarja, potem pridi in postanitee del nas. to internetno spletno stran na spletu ........... ..... >>>>>>>>> http://www.Internet43.Com

  • Holly_Blake 16:53 19.december 2018.

    Po zapustitvi mojega prejšnjega dela pred 2 meseci, sem imel nekaj sreče, da sem izvedel o tej spletni strani, ki je bila za mene varčevanje z življenjem ... Ponujajo delovna mesta, za katere lahko ljudje delajo na spletu iz svoje ...prikaži več hiše. Moja najnovejša plača po tem, ko sem delala za njih 4 tedne, je bila za 28397 $ ... Neverjetno stvar je, da je edina stvar potrebna preprost0 tipkanje in dostop do interneta ... Preberite vse o tem tukaj ..... >>>>>>> www.Internet43.Com

  • marija34 12:50 19.december 2018.

    Za takšne in podobne stvari so odgovorni starši kateri otroke učijo.