Pri otrocih, katerih matere v nosečnosti zaužijejo veliko sladkorja, obstaja večja verjetnost za razvoj alergij in alergijske astme, je pokazala najnovejša britanska študija.
Znano je, da alergijsko obliko astme povzročajo določeni alergeni, raziskava pa dokazuje, da so to lahko tudi prosti sladkorji, ki jih sicer v izobilju, največ seveda v predelani hrani in gaziranih pijačah.
Preberite še: Astma pri otroku: Število obolelih samo še narašča
Strokovnjaki sedaj ugotavljajo, da lahko sladkorji v otrokovih pljučih, ki se šele razvijajo, povzročijo vnetni odziv.
Študija Univerze v Bristolu je analizirala podatke 8 956 otrok, starih od 7 do 9 let, navaja evropska publikacija za respiratorne bolezni "European Respiratory Journal".
Strokovnjaki opozarjajo, da bi morale nosečnice še kako upoštevati prehranske smernice, s katerimi jim stokovnjaki svetujejo pestro, vendar zmerno prehranjevanje, z rednim spremljanjem telesne teže.
dezurni@zurnal24.si