Zdravje > Otrok
27 ogledov

Sedemletnik oslepel zaradi igric

Za igranje igrice je porabil kar 20 tisoč ur. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Nizozemski strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti, ki spremljajo prekomerno igranje igric.

Razne konzole in druge naprave za video igrice prinašajo tako imenovan “Nintendonite”, opozarja nizozemska študija objavljena v British Medical Journal. Nintendonite so poimenovali skupek simptomov, ki spremljajo prekomerno igranje igric na igralnih konzolah. Mednje štejejo vnetja kit, ki se kažejo kot bolečine in otekline v zaprestjih, palcih in vratu. Poleg tega lahko igranje privede tudi do nepravilne drže ter težav z mokrenjem. Veliko otrok in mladistnikov, ki prekomerno igrajo igrice namreč zadržujejo urin in nočejo niti na toaleto. Poleg tega lahko nepretrgano večurno igranje privede tudi do epileptičnih napadov.

Polulali so se v hlače

V reviji konkretno navajajo primer trinajstletne punčke, ki je nepretrgano igrala igrice tri ure in kasneje doživela epileptični napad. Poročajo o primerih, ko so se ljudem zaradi neprekinjenega večurnega igranja močno vnela zapestja in tudi vrat. Predstavljajo tudi štiri primere dečkov, ki so se polulali v hlače kar med igranjem igrice. Prav tako so za zdravje lahko nevarne igrice, kot denimo Wii, kjer se dogajajo tudi nesreče. V raziskavi konkretno opisujejo primer sedemletnega dečka, ki je med igro oslepel, saj ga je med igro športa na Wii nekdo udaril v oko. Opisujejo primere poškodb Ahilove tetive in pogačice ter srčne napade.

Znanstveniki v raziskavi zato staršem svetujejo, naj nadzirajo otroke med igro. Naj jim ne dovolijo nepretrganega večurnega igranja igric. Če pa med igro začutite kakršnokoli bolečino v palcu, zapestju, vratu, nemudoma prenehajte z igro, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavi hudi vnetje.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.