"Dojenje je naraven in optimalen način hranjenja dojenčka, saj mu zagotavlja vsa hranila, potrebna za rast in razvoj. Dojenje je tudi močno povezano z razvojem okusa in poznejšim sprejemanjem raznolikih okusov, ki jih ponujajo sadje, zelenjava in druga živila," pravijo na našem Ministrstvu za zdravje.
Sprejemanje raznolikosti okusov je po njihovih besedah dobro izhodišče za razvoj zdravih prehranjevalnih navad.
Po enem letu dojen vsak četrti
Leta 2010 je po njihovih podatkih ob odpustu iz porodnišnice izključno ali delno dojilo 97,2 odstotkov mater, po odpustu iz porodnišnice pa dojenje razmeroma hitro upade.
"Do tretjega meseca starosti se doji nekaj več kot dve tretjini dojenčkov. Ta delež rahlo upade do šestega meseca (dve tretjini dojenih), vendar pa je delež izključno dojenih otrok odločno premajhen. Po dvanajstem mesecu se doji četrtina otrok," pojasnjujejo.