Zdravje > Otrok
4498 ogledov

Totalna zmešnjava glede nošenja mask

Maske Profimedia
Kaj bo z napovedano omilitvijo obveze nošenja mask za dijake in šolarje?

Čeprav so na današnjem sestanku skupine za covid-19 po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant govorili tudi o tem, da otrokom med poukom v matični učilnici ne bo treba nositi mask - odlok o tem naj bi bil po njenih besedah pripravljen v soboto -  vladni govorec Jelko Kacin na današnji novinarski konferenci te informacije ni potrdil. 

Šola in covid Slovenija Nova sprememba glede mask v šolah

Kacin je dejal, da o tem na današnji seji vlade niso govorili, sicer je po njegovem odločitev o tem v pristojnosti drugih institucij, ne ministrstva za zdravje. "Ob upoštevanju slabše slike je treba vsako odločitev še bolj skrbno pretehtati in pri tem predvsem zaupati stroki, če že govorimo o stroki, predvsem epidemiološki," je dodal vladni govorec.

Na vprašanje, kaj je torej z odločitvijo ali bo ukrep o nošenju mask v razredih osnovnih in srednjih šolah vendarle prihodnji teden odpravljen, je Kacin poudaril. "Glede mask v razredih sta pristojni dve instituciji, NIJZ, ki daje priporočila in ministrstvo za šolstvo, ministrica Simona Kustec, saj je to v njeni pristojnosti," je bil jasen.

Kako bo z nošenjem mask oziroma omilitvijo tega ukrepa za šolarje, torej še ni jasno. Bregantova je dopoldne dejala, da se je skupina odločala glede na pripombe, ki so jih prejeli s strani staršev, učiteljev, pa tudi glede na epidemiološke podatke, ki pa so se, kot je znano, v zadnjem dnevu zelo zaostrili. 203 novoodkrite okužbe v enem dnevu je namreč rekord  za Slovenijo.

covid-19 covid-19 Zdravje Rekordno število novih okužb

V šolah je stanje zadovoljivo

Kljub slabi današnji epidemiološki situaciji, je stanje v šolah po besedah vladnega govorca zadovoljivo. "Do sedaj smo pregledali polovico rezultatov, med njimi tudi učitelje, učiteljice, dijake in šolarje, vendar je delež tistih, ki so v karanteni, zanemarjujoč, saj je bila po zadnjih številka 700 pri šolajoči se populaciji. Ni videti, da bi se v tem trenutku šolski prostor slabšal, večje težave so pri učiteljih," je še dodal Kacin. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 7
  • vzev 18:11 30.september 2020.

    Kaj drugega pa bi kdo pričakoval od te nesposobne vlade? Saj ne znajo uvesti noben ukrep brez zmede. Še uboge upokojence so več kot en teden spravljali v trgovino. Pa še tam sami niso vedeli kakšen ukrep so sprejeli. Nesposobnost na višku.

  • sam1 16:59 30.september 2020.

    Ne samo nošenje mask,ta vlada in njihovi" strokovnjaki" nasploh dajejo iz dneva v dan nasprotujoča in idiotska navodila in to le z nekim ciljem zastraševanja naroda,ker njihove odredbe nimajo nič kaj dosti skupnega z varnostjo in omejevanjem okuženosti.....

  • Taja 16:50 30.september 2020.

    Kaj drugega pa lahko od SDS vlade pričakuješ? Ta vlada je za 🤮