Za pripravo domačega kruha potrebujete le kilogram moke, kocko kvasa, vodo, dve majhni žlički soli, dva ščepca sladkorja, 7,5 decilitra vode in dobro voljo.
S svojimi najmlajšimi pripravite veliko posodo, vanjo dodajte kilogram bele pšenične moke. Otroci naj z žlico ali rokami naredijo luknjo na sredini, vi pripravite kocko kvasa.
Počakajte pol ure, da kvas vzhaja, nato postopoma dolijte preostalo vodo in sol. Vodo dodajte po občutku, lahko tudi malce manj ali več kot 7,5 decilitra. Otroci naj si dajo duška in z dlanmi gnetejo kruh kar v posodi.
Če boste delali kruh sami, ga lahko enostavno premešate le z vilicami, pretirano gnetenje ni potrebno.
Nato pustite kruh mirovati približno eno uro. Pripravite pekač, otroci naj poskrbijo za peki papir, na katerega prevrnete vzhajano testo. Če imate čas, lahko otroci sami iz testa oblikujejo manjše hlebčke in jih pustijo še nekaj časa vzhajati.
Kilogramski hlebec nato pecite v pečici približno eno uro na 180 stopinjah Celzija. Več časa, kot ga boste pekli, bolj trda bo skorja. Ko je kruh pečen, ga zavijete v krpo in počakajte, da se ohladi.
Sicer pa je najslajši topel kruh, ki si ga razdelite z neučakanimi malčki.
Dodaten namig
Prvič pecite le bel kruh, ki najlepša vzhaja. Testu lahko dodate tudi olje, z oljem lahko premažete tudi peki papir. Z oljem bo seveda okus boljši.
Kasneje lahko belo moko kombinirate z drugimi mokami, na primer rženo, ajdovo, moki lahko dodajate semena, oreščke ali začimbe. Za otroke je zelo zanimiva kurkuma, saj kruh obarva v simpatično rumeno barvo.