Zdravje
2150 ogledov

Opozorilo: Vsak drugi bo zaradi tega ostal brez zobozdravnika

Zobozdravnik Profimedia Fotografija je simbolična.
Znesek, ki ga trenutno prejmejo za izdelavo belih zalivk, ne zadostuje za kritje vseh stroškov, so opozorili zobozdravniki. "Število pacientov brez osebnega zobozdravnika se bo drastično povečalo," dodajajo.

Veljati so začele spremembe in dopolnitve pravilnika obveznega zdravstvenega zavarovanja, katerega največja novost je postopna opustitev amalgama ter uvajanja belih plomb. Od 1. januarja 2025 bodo imeli pravico do belih zalivk na vseh zobeh v breme javne zdravstvene blagajne mladi do 26 let, drugi pa bodo to pravico pridobili 1. julija 2026.

"Zobozdravniki smo veseli novosti, a želimo opozoriti na nevarnost oziroma anomalijo pravilnika, ki bo lahko imelo drastične posledice za pacienta. Število pacientov brez osebnega zobozdravnika se bo drastično povečalo," je na novinarski konferenci  opozorila vodja delovne skupne za strokovna vprašanja zobozdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije  Barbara Škrlj. Zaradi premalo zagotovljenih sredstev s strani države bi si morali po njenem plombe plačevati sami, lahko pa bi se zmanjšala tudi dostopnost zobozdravstvene oskrbe. 

In za kaj gre?

Oprema, ki jo za izdelavo bele zalivke potrebuje zobozdravnik | Avtor: Vanda Levstik Oprema, ki jo za izdelavo bele zalivke potrebuje zobozdravnik Vanda Levstik
Zavod za zdravstveno zavarovanje trenutno za bele zalivke, ki so pravica pri nosečnicah in doječih materah nameni med 29 in 59 evrov. Kot je opozorila zobozdravnica, naj bi ta vsota pokrila celoten postopek izdelave zalivke in stroške ordinacije -  sprejem in pripravo pacienta, odstranitev kariesa in izdelavo zalivke, uro dela zobozdravnika in asistenta, čiščenje opreme, sterializacijo, vse pripomočke in tekoče stroške.

Zobozdravniki zahtevajo več sredstev za izdelavo belih zalivk

Izdelava večje zalivke na zadnjih zobeh traja vsaj eno uro, za manjšo zalivko na prednjih zobeh, pa pol ure. Režijska ura ambulante ob upoštevanju standardov in normativov pa je po besedah zobozdravnice vsaj 150 evrov. "Če od zavoda prejememo 29 evrov do 59 evrov po zalivki in je na drugi strani strošek ordinacije med 70 in 150 evri na belo zalivko to pomeni, da z izdelavo ene zalivke naredimo izgubo med 41 in 91 evri. Gledano z ekonomskega vidika je to nevzdržno," je ponazorila Škrljeva, ki opozarja, da bodo zaradi tega zobozdravniki primorani vračati koncesije. 

Zato bodo pacienti še težje dostopali do zobozdravnika in njihova stiska se bo povečevala. "Povedano drugače, do sedaj je zavarovalnica krila sive zalivke, bele so bile za doplačilo. Po novem bodo vse zalivke bele, kar je odlična novic za paciente. Zdravniki pa bomo zaradi finančne nevzdržnosti primorani vračati koncesije. Število pacientov brez osebnega pa se bo drastično povečalo. Pravice pacenta bodo sicer napisane na papirju, v resnici pa bodo še težje dosegljive."

Anketa: 49 bi jih vrnilo koncesijo

Zobozdravniki so zato ZZZS pozvali, naj ponovno izračuna ceno izdelave bele zalivke, sicer bodo primorani vračati koncesije. Pri zdravniški zbornici so septembra in oktobra med zobozdravniki opravili anketo, v kateri je sodelovalo 274 zasebnikov s koncesijo. Od tega jih namerava ob uveljavitvi pravice do belih zalivk zaradi ekonomske nevzdržnosti koncesijo v celoti vrniti 49, delno 53, medtem ko se 33 koncesionarjev o tem še ni opredelilo. Po podatkih zbornice v Sloveniji v letošnjem letu deluje 1764, od tega v javnem sektorju 629, 706 je koncesionarjev, preostali pa tako imenovani čisti zasebniki.

Koncesionarji bodo šli v privat

"Ko pogledamo številke, vsaka ambulanta skrbi za približno 2000 pacientov. Kaj se bo zgodilo, ko bo zaprtih prvih 100 koncesijskih ambulant? Dolge vrste, obupani pacienti in preostali zobozdravniki, ki ne bodo več zmogli obravnavati vseh. Posledice bi po naši oceni najprej občutili naši najmlajši in mladi odrasli – dijaki, študentje. To so tisti, ki najbolj potrebujejo preventivno in kakovostno zobozdravstveno oskrbo, da bi lahko brezskrbno vstopili v odraslo življenje," je povedal zobozdravnik Krunoslav Pavlović, član delovne skupine za strokovna vprašanja zobozdravnikov.

Vsak drugi bo zaradi tega ostal brez zobozdravnika

"Zobozdravniki se bojimo, da bo taka nepremišljena in enostranska odločitev zdravstvene zavarovalnice zobozdravstvo pripeljala v popolno privatizacijo," je dejal. Zavarovanci, ki bi lahko ostali brez izbranega zobozdravnika, pa bi si morali izdelavo zalivk pri zasebnikih v celoti plačati sami, čeprav vplačujejo v javno zdravstveno blagajno, je opozoril.

"Ob obvezni uvedbi tovrstnih pravic na način, kot si je zastavil zavod, lahko pričakujemo, da bo vsak drugi Slovenec v prihodnosti ostal lahko brez osebnega zobozdravnika v javni mreži," je posvaril.

Ob tem je za nerazumno označil vztrajanje ZZZS pri uporabi belega kompozitnega materiala kot edinega materiala namesto amalgama. Na tržišču so namreč dostopni tudi drugi materiali, ki bi lahko bili primernejši, je ocenil. Med njimi je izpostavil glasionomerne cemente.

ZZZS: Cene izdelave belih zalivk niso podcenjene

Cene izdelave kompozitnih oziroma belih zalivk niso podcenjene in za zdaj ostajajo nespremenjene, so poudarili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Bodo pa, če se bo izkazalo, da so zdajšnje vrednosti neustrezne, model plačevanja prenovili ob drugi fazi opuščanja amalgama. 

Direktorica področja za analize in razvoj pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Anka Bolka je na novinarski konferenci poudarila, da cene izdelave belih zalivk nikakor niso podcenjene. Določili so jih na podlagi raziskave, ki so jo opravili v začetku letošnjega leta. V njej so zajeli javno objavljene cenike 20 zdravstvenih domov ter številnih koncesionarjev in tako imenovanih čistih zasebnikov. Trenutni znesek, ki ga namenijo za izdelavo bele zalivke, tako dosega najmanj 80 odstotkov cene, kot jo zasebniki v povprečju zaračunajo samoplačniku.

Ob tem so na ZZZS poudarili, da v zadnjih letih povečujejo sredstva za zobozdravstvo. Zobozdravstvena ambulanta, ki izvede ves program storitev, je v letu 2018 od ZZZS prejela 110.000 evrov, v letošnjem letu pa 164.000 evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • atamama 19:49 15.oktober 2024.

    Na koncu koncev se strinjam z zobozdravniki. Pojdimo na tržno gospodarstvo-ne glavarine. Pa da vidimo koliko bo kdo plačal in kje. Kolega, Belokranjec, paradontoza, v NM za čakati, itd, pa znori in glej hudiča. Za 40% cene samoplačniške usluge v ...prikaži večv SLO mu na hrvaškem uredijo dlesni. Ampak poanta ni samo v tem, delo je opravil paradontolog, ki je zajebaval v SLO koncesijski ambulanti. Malo je zardel, rekel pa nič, ker je bil hrvaški lastnik prisoten ob posegu. Torej? ZZZS in ministrstvo, kaj bo????

  • Toma 17:12 15.oktober 2024.

    Ni politike! Moj me vsake toliko časa pokliče. Tistih 100€ na leto bom pa ja izplunil za uslugo Par excelanca, kot reče Izet.

  • jakec42 16:34 15.oktober 2024.

    Čudno na jugu se jim pa takšna cena izide,pri nas pa več imajo več hočejo!!!