Zdravje
9388 ogledov

Sladoled okužen z bakterijo, ki je med glavnimi vzroki smrti zaradi zastrupitev

Sladoled Profimedia
Podjetje Hrib je iz prodaje odpoklicalo sladoled v lončku Super Ice Baby z okusi jagode, vanilije, čokolade in borovnice.

Odpoklic so izvedli zaradi možnosti prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes.

Serijska oznaka izdelka je 230530 z datumom proizvodnje 30. 5. 2023 in rokom uporabe do 30. 5. 2025.

Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Kupci se za dodatne informacije lahko obrnejo tudi na elektronski naslov urban.uduc@hrib.si ali telefonsko številko 041/314-177.

"Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza," navaja NIJZ. 

Za listeriozo pri nas umrli tudi že 18-letniki 

"Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska). V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let)," opozarja NIJZ. 

"Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah in živilih). To ni običajno za druge zdravju škodljive mikroorganizme v živilih, ki se praviloma pri temperaturi pod 5 °C ne razmnožujejo več," opozarjajo na NIJZ. 

Odporna tudi na visoke temperature

"Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo. Ker je odporna na visoke temperature in sušenje, spada med najodpornejše nesporogene bakterije. Uničita jo kuhanje in pasterizacija," še opozarja NIJZ. 

Več o listeriji lahko preberete na spletni stran NIJZ. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:29 20.september 2024.

    Ob tem veliko oporečne hrane sploh ne detektirajo. Glavno, da se na veliko oglašuje, da imajo trgovci dobro razmerje med kvaliteto in ceno. Ob tem pa si kopičijo dobičke, ker vedo, da potrošniki morajo jesti in, da na marsikaj niso ...prikaži več pozorni pri nakupih..