Zdravje
1112 ogledov

Novo glede cepljenja otrok

Cepljenje
Postopki za začetek cepljenja mlajših otrok v Sloveniji še potekajo.

Po tem, ko je evropska agencija za zdravila konec novembra odobrila cepljenje s Pfizerjevim cepivom tudi za otroke od 5. leta starosti, je za začetek cepljenja v Sloveniji potrebno izpolniti dva pogoja: pripraviti enotne usmeritve stroke ter nabaviti cepivo. 

Stroka je enotna

Kot je danes sporočila vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, se bo posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, sestala13. decembra. Skupina bo po sestanku podala natančna priporočila glede postopkov cepljenja. Ema za mlajše otroke priporoča manjši odmerek cepiva, ki naj bi tako vseboval le 10 namesto običajnih 30 mikrogramov. Otrokom naj bi odmerek prejeli v dveh cepljenjih, v razmaku treh tednov. Cepivo za otroke naj bi v Slovenijo prispelo še decembra. 

"Slovenski pediatri pa so že povedali, da je cepljenje otrok v starostni skupini od 5 do enajst let priporočljivo, da so rezultati cepljenja dobri in profil neželenih učinkov dober, se pravi, da ni nekih hudih neželenih stranskih učinkov," je povedala Logarjeva. 

Otroci praviloma covid prebolevajo z lahkoto, zapleti so možni

Otroci praviloma ne zbolevajo za težjo obliko covida-19, a prihaja tudi do hudih zapletov. Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so doslej zdravili že 44 otrok z večorganskim vnetnim sindromom in drugimi zapleti po okužbi s covidom-19. "Tudi otroci lahko zbolijo za dolgim covidom in pa za multisistemskih vnetnim sindromom, ki tudi pri otrocih lahko poteka zelo hudo, s prizadetostjo srca," razlaga Logarjeva. 

V ZDA je zaradi covida umrlo 700 otrok. "To pomeni, da je covid med desetimi najpogostejšimi razlogi za smrt otrok v tej starostni skupini. V starostni skupini pet do 11 let je to postal tudi najpogostejši infekcijski razlog za smrt. Na srečo je pri večini otrok covid blaga bolezen, pri otrocih, ki imajo pridružene bolezni pa lahko covid poteka žal tudi težko in se včasih ne konča dobro," pravi Logarjeva.

Komentarjev 2
  • si_rob 16:40 07.december 2021.

    Otroke ne cepite!!!https://www.youtube.com/watch?v=EtKyuanx37Q

  • rd2dmk2 22:51 06.december 2021.

    v ameriki je umrlo 700 otrok zardi c-19. pa naj povedo še kolk jih umrlo od metka.