Zdravje
4437 ogledov

Na Pediatrični kliniki zdravili 24 otrok z večorganskim vnetnim sindromom

Pediatrična klinika V. L.
Gre za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, povezano s covid-19.

V UKC Ljubljana so obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom in vnetjem drobnih žil (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C), povezanim s covid-19. 

"Gre za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani," razlaga  vodja službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo pri Pediatrični kliniki Tadej Avčin.

maske ulica Ljubljana covid.19 Covid-19 v SLO Slovenija Velika sprememba: Po zelo dolgem času najbolje kaže tej regiji

Na Pediatrični kliniki so do sedaj obravnavali 24 otrok z večorganskim vnetnim sindromom, ki se pojavi zaradi prekomernega imunskega odziva. "Vsi otroci so imeli pozitivno serologijo za sars-cov-2 s prisotnostjo nevtralizirajočih protiteles," pojasnjujeAvčin. "Naši bolniki z MIS-C so bili predhodno zdravi otroci brez kroničnih bolezni. Štirje od 24 bolnikov so imeli simptomatsko okužbo s sars-cov-2 približno en mesec pred začetkom MIS-C. Pri 20 od 24 bolnikov z MIS-C je okužba s sars-cov-2 potekala asimptomatsko in so imeli potrjeno okužbo na osnovi prisotnosti protiteles proti sars-cov-2. MIS-C je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana (neinfektivna) vnetna bolezen pri otrocih. Hospitalizacija traja približno 14 dni."

Covid-19, testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Takšni so novi podatki o okužbah pri nas

MIS-C se pojavi dva do šest tednov po preboleli okužbi s sars-cov-2. "Podatkov glede dolgotrajnega poteka in možnosti ponovitve trenutno še nimamo," pojasnjuje Avčin. "Po podatkih iz literature je smrtnost pri MIS-C 1,5 odstotna. Izmed naših bolnikov so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih smo uspeli doseči umiritev vnetja, dolgoročne posledice (predvsem s strani srca) bomo lahko ocenili šest mesecev od začetka bolezni."

V UKC Ljubljana smo obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom (angl. multisystem inflammatory syndrome in...

Objavil/a UKC Ljubljana dne Četrtek, 21. januar 2021

Pri vnetju drobnih žil, povezanih s covid-19, se najpogosteje pojavijo kožni izpuščaji, redkeje zapleti na drugih organskih sistemih. "Vnetje drobnih žil, povezano s covid-19 smo ugotovili pri 14 otrocih," pojasnjuje Avčin. "Dvajset odstotkov teh bolnikov je imelo pozitivno serologijo za sars-cov-2. Teh izpuščajev prej nismo opažali in skupaj s kolegi iz tujine preučujemo domnevno vzročno povezanost. Za oceni, ali gre za ponavljajočo bolezen imamo trenutno premalo podatkov in so potrebne nadaljnje raziskave."

Vrtec Slovenija Tem staršem vrtca še naprej ne bo treba plačati

Pri eni bolnici je po preboleli okužbi s sars-cov-2 prišlo do kožnega izpuščaja, odmrtja dela kosti in arterijske hipertenzije. Ta bolnica je imela pozitivno serologijo za sars-cov-2.

Komentarjev 4
  • Avatar jate
    jate 17:41 22.januar 2021.

    groza samo kovid kovid...hm se sprašujem ali je bila to zimo gripa?bolj malo skoraj nic se ne govori o gripi,,,aja sem pozabila covid seveda

  • evelux 17:12 22.januar 2021.

    Pa kaj res nimamo več strokovnjakov v zdravstvu vsi se samo držijo covid 19 je kriv. Za vsako bolezen je covid .....