Zdravje
7922 ogledov

Kdaj bo konec pandemije? To pravi WHO.

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Epa
Število okužb z novim koronavirusom po svetu upada, številne države odpravljajo ukrepe. Se bližamo koncu?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 14. septembra objavila "prvi večji padec primerov okužb v več kot dveh mesecih", potem ko je bilo v prvem tednu meseca skupno štiri milijone novih okužb. Število je prejšnji teden znova upadlo na 3,6 milijone, število umrlih pa "na nekaj manj kot 60 tisoč", je ta teden objavila WHO. 

Strokovnjaki vendarle opozarjajo, da je še prezgodaj za razglasitev zmage in dodajajo, da bi različen pristop cepjenju lahko prinese do pojave novih in še bolj smrtonosnih različic virusa. 

V Evropi, kjer je cepljen visok odstotek odraslih, se po velikem porastu okužb v zadnjih mesecih zaradi pojava delta različice, pandemija vendarle umirja. "Verjamem, da večina sveta vključujoč večino Evrope in ZDA prehaja v zaključno fazo epidemije," je prejšnji teden menil Francois Balloux z londonske univerze. 

"Še vedno bodo naraščanja okužb v prihodnjih mesecih / letih, ne predvidevam pa takšnih valov, kot smo jim bili priča v zadnjih 18-tih mesecih," je dodal. 

Epidemiolog Mircea Sofonea, specalist za evolucijo kužnih bolezni na Univerzi Montpellier, pri tem opozarja, da se covid-19 zdaj širi drugače, predvsem v Evropi. "Opažamo porast okužb na razpršenih žariščih, ki pa niso tako obsežni," je pojasnil za AFP. 

Epidemiologi pri tem dodajajo, da bodo prihodnji tedni prinesli odgdovor na vprašanje, ali je danski model odpravljanja vseh ukrepov pravilen pristop ali ne. 

Je pandemija v zaključni fazi? 

"Mislim, da je za zdaj še prezgodaj za odgovor na to vprašanje, čeprav bi lahko bilo to točno za predele sveta z visoko precepljenostjo," je povedal virolog Julien Tang za AFP. 

Direktor Inštituta za globalno zdravje na Univerzi v Ženevi Antoine Flahault je pri tem izpostavil, da je manj kot dva odstotka najbolj revnih na svetu prejelo prvo dozo cepiva. "Poleg tega v določenih predelih sveta, vzhodni in osrednji Evropi, Afriki, Aziji, Izraelu, Kanadi, El Salvadorju, primeri še naprej naraščajo, tako da ne moremo govoriti, da je pandemija že za nami," je izpostavil. 

Strokovnjaki širom sveta opozarjajo, da se tudi v razvitejših državah z dobro precepljenostjo situacija lahko hitro obrne. Ker se severna polobla približuje zimi, se bodo ljudje ponovno več družili v zaprtih prostorih, kjer se bo povečala cirkulacija virusa, kar lahko znova številke obrne. 

To, kar za zdaj zagotovo vemo o tej pandemiji je, da je nepredvidljiva, so si enotni strokovnjaki. Na vsem svetu je zdaj dominantna delta različica virusa. Čeprav so cepiva manj učinkovita pri njeni zajezitvi, so še naprej učinkovita pri preprečevanju hospitalizacij in umrljivosti. 

"Če mutacija delte postane bolj odporna na obstoječa cepiva, bi lahko uničila napredek, ki smo mu zdaj priča," je izpostavil Flahault. "Za globalno varnost moramo cepiti čim več ljudi na Zemlji," je sklenil svoje razmišljanje. 

Covid-19 covid-19 Slovenija Prognoza IJS: To nas čaka do konca leta! Maske na prostem Slovenija Slovenija najslabša v Evropi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • sandi76 10:11 24.september 2021.

    Kaj WHO še obstaja ?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:13 24.september 2021.

    Več boste cepili, več bo novih variant virusa...več bo na koncu mrtvih...