Zdravje > Intima
5555 ogledov

Plodnost: Moški bi se morali zavedati stranskih učinkov teh zdravil

moški Profimedias
Raziskava pokazala na zdravila, ki so najverjetneje povezana z moško neplodnostjo.

Laboratorijske raziskave na živalih so pokazale povezavo med antihistamini - protialergijskimi zdravili in moško neplodnostjo. Raziskava argentinskih znanstvenikov je sicer potekala na živalih, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi se moški morali še kako zavedati možnosti stranskih učinkov tovrstnih zdravil.

Število spermijev se je prepolovilo

Vzroke za moško neplodnost se sicer pripisuje bolezni, infekcijam ali prirojenim motnjam, ki privedejo do slabše kakovosti sperme. Še dvajset let nazaj je bila moška neplodnost v 20 odstotkih vzrok za neplodnost parov, danes se je ta odstotek povišal na polovico. Glede na razpoložljive podatke znanstvenikov, se je število semenčec v moški spermi v zadnjih tridesetih letih prepolovilo.

laboratorij, neplodnost Zdravje Ne boste verjeli, to je glavni razlog za neplodnost

Učinkovanje antihistamina

Ántihistaminik je učinkovina, ki preprečuje ali zmanjšuje biološki učinek histamina v organizmu. Sproščanje histamina namreč povzroči razširitev žil, izstopanje tekočine v tkiva, srbenje in refleksne pojave, kot so kašelj, krčenje gladkih mišic v sapnicah in prebavilih. 

Ob tem je treba opozoriti, da so številne študije pokazale škodljive učinke antihistamina na normalno delovanje testisov: "Verjamemo, da antihistaminiki vplivajo na proizvodnjo moških spolnih hormonov v testisu, kar lahko privede do spremembe oblike in strukture, zmanjšane gibljivosti spermijev ter manjše količine sperme," navajajo raziskovalci. Članek je objavljen v znanstveni reviji Reproduction.

laboratorij, neplodnost Zdravje Za te raziskave ni zanimanja: V več kot polovici primerov je težava pri moškem

 

Komentarjev 1
  • francelj 05:50 17.marec 2018.

    Zabavno. Uspelo jim je popolnoma zmešati antihistamin (ki ga sploh ni) in antihistaminike.