Zdravje
13262 ogledov

Hudo bolan ni dočakal 12 let. Tako so ravnali z njim.

Zloraba Profimedias
Bolni deček v bolnišnici doživljal nočno moro, trdi njegova mama.

Ni se še polegel prah zaradi grozljivega ravnanja z otroki na Pagu, ki jih je oče pometal z balkona, Hrvaško že pretresa nov škandal. Gre za 11-letnega dečka Petra Bedića Marića iz okolice Čakovca. Deček ni dočakal svojega 12. rojstnega dne.

Umrl je 22. januarja, njegova mama Mihaela Bedić je po osebni tragediji te dni zbrala moč, da je v medijih razkrila ravnanje, ki ga je na svoji koži občutil njen hudo bolni sin. Kot je povedala za portal Index.hr, se je sprva zdravil na Zavodu za hematologijo in onkologijo v Klaićevi bolnišnici zaradi aplastične anemije. Presadili so mu kostni mozeg, pri čemer se je, kot opisuje mama, okužil z bakterijo.

Za portal je natančno opisala nočno moro, ki naj bi jo doživljal njen sin med zdravljenjem v največji hrvaški bolnišnici, kjer naj bi si, kot je povedala mama, "pulil nohte zaradi bolečin", izoliran je bil v majhni sobi, vizita ga ni obiskovala, medicinske sestre so ga poniževale, zdravnik naj bi nanj kričal, kar ji je opisal v enem izmed svojih sporočil.

Mama ni smela biti ves čas z njim, med obiski naj bi ga med drugim našla tudi pobruhanega.

Redko obolenje

Za bolezen malčka so izvedeli v jeseni leta 2017; do takrat je bil Petar vesel in zdrav otrok. Prvi znaki bolezni so bile številne modrice, ki so jih sprva pripisovali nogometu in plesu, ki ju je treniral.

Po temeljiti preiskavi so ugotovili, da deček trpi zaradi aplastične anemije Gre za  posledico okvare pluripotentne krvotvorne matične celice. Bolezen je lahko dedna ali pa pridobljena. Ocenjujejo, da letno zboli okrog 10 ljudi na milijon prebivalcev.

Deček se je deset mesecev zdravil na Zavodu za hematologijo in onkologijo, kjer so z malim bolnikom, kot poudarja mama, izvrstno ravnali. Po odločitvi, da mu presadijo kostni mozeg, so mu našli darovalca in mami obljubili, da bo po tem posegu ozdravel.

Reševalno vozilo Tragično Zdravje Drama na avtocesti in slovo 9-letnice

"Pravica do napak"

Poseg so julija lani opravili v bolnišnici na Rebru; na poseg je deček prišel v dobrem stanju, nato se je močno zapletlo, pripoveduje mama. Sprva so zdravniki tajili okužbo z bakterijo, njegovo stanje se je močno poslabšalo, premestili so ga na oddelek hematoonkologije, kjer se je po besedah dečkove mame začel pravi pekel.

Ne izpostavlja le nemogočih pogojev majhne sobice z enim oknom, ki je gledal na zid sosednje stavbe, pač pa predvsem odnos medicinskega osebja. Kot piše Index.hr, se je mama pritožila predstojniku oddelka, ki je povedal, da nekatere sestre na oddelku delajo že 20 let in da imajo pravico do napak.

Ker je otrok hiral pred mamo, je dodatno prosila za pomoč; zdravnik ji je rekel, da bodo otroku dali plenice, ker ni mogel več sam do WC-ja, njej pa svetoval, da naj gre domov, da si bo odpočila. Med drugim so ji svetovali, da naj si gre urediti frizuro, še pove skrušena mama.

Deček je prosil, a zaman

Ker se je dečkovo stanje še naprej slabšalo, so ga premestili na intenzivno nego, kjer mama več ni smela biti z njim, pač pa je lahko le ob določenem času prihajala na obisk, včasih le za pol ure. Dečkovo stanje pa se je slabšalo. "Prosili smo jih, da naj nam omogočijo več časa z otrokom. Prosili smo jih za močnejša protibolečinska sredstva. Odgovorili so nam, da mu jih dajejo in da ga lahko le še uspavajo."

Mama nadaljuje z opisovanjem ravnanja sester, ki da so otroka puščale pobruhanega, samega, v krčih in bolečinah ter zavezanih rok. S sinom je nazadnje govorila večer pred novim letom, ko je dobil visoko temperaturo. "Tresel se je, prosil me je, naj ostanem z njim, a nisem smela. Njegovo stanje se je slabšalo, padel je v septični šok."

Deček je 22. januarja umrl.

Index.hr je po objavi izpovedi skrušene matere na hrvaškega ministra za zdravstvo naslovil več novinarskih vprašanj, med drugim tudi, ali bo uvedel izredni nadzor bolnišnice, v kateri se je zdravil deček. Odgovorov še niso prejeli.

Reševalno vozilo Sredi pouka Svet 9-letniku niso mogli več pomagati Umrla deklica in starša Smrt deklice Svet Privezala otroka, da bi ga uspavala

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Dusan Kokalj 17:29 06.marec 2019.

    Ali je pri nas mogoče kaj dosti boljše?

  • Franjo Erman 14:59 06.marec 2019.

    a za ostale je bilo pa v redu poskrbljeno? sam vprašam

  • Rudman 13:48 06.marec 2019.

    Ce verjames v magicnega strica tam zgoraj, ti res ni pomoci.